Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΓΟΣΕ: Τεχνικός σύμβουλος για το έργο Ψαθόπυργος-Μποζαϊτικα που οδεύει προς δημοπράτηση


Με απόφαση του Υπουργείο Υποδομών αποφασίστηκε η τοποθέτηση τεχνικού συμβούλου προκειμένου να κλειδώσει η ωρίμανση του νέου έργου της ΕΡΓΟΣΕ στο τμήμα Ψαθόπυργος-Μποζαϊτικα, έργο που φέρνει τον Σιδηρόδρομο στην πόρτα της Πάτρας.

Με την ενεργοποίηση του Νέου ΕΣΠΑ Υπουργείο Υποδομών και ΕΡΓΟΣΕ έχουν άμεσα στα σκαριά το πρώτο από τα 4 νέα έργα που θα δημοπρατηθούν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του βασικού σιδηροδρομικού διαδρόμου της χώρας ΠΑΘΕΠ.

ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-ΜΠΟΖΑΙΤΙΚΑ
Ο τεχνικός σύμβουλος για ένα διάστημα 2,5 μηνών θα ελέγξει την ωριμότητα του έργου που θα είναι το πρώτο σιδηροδρομικό έργο με χρηματοδότηση απευθείας από το Νέο ΣΕΣ 2014-2020. Με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών το έργο θα δημοπρατηθεί και οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα είναι εντός του 2017.

Το έργο Ψαθόπυργος-Μποζαϊτικα, κόστους 170εκ.ευρώ και μήκους 11χλμ οδηγεί τον εκσυγχρονισμένο σιδηρόδρομο «μπαίνει» οριστικά στην πόλη της Πάτρας και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο και το λιμάνι. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές-Περιβάλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
Ακόμα ένα έργο που αναμένουμε να δημοπρατηθεί είναι εκείνο της διαλυμένης εργολαβίας στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη με κόστος 20εκ.ευρώ που αφορά τις όποιες εργασίες έχουν μείνει από την προηγούμενη εργολαβία, σταθμούς και στάσεις.

Το τρίτο και επίσης μεγάλο έργο είναι η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα, που είναι επίσης «κληρονομιά» παλαιότερης διαλυμένης εργολαβίας. Το κόστος από το αρχικό ποσό έχει ψαλιδιστεί και πλέον έχει φτάσει τα 35εκ.ευρώ. Πρόκειται για αποπεράτωση των έργων που είχαν ξεκινήσει από τον ΟΣΕ την προηγούμενη δεκαετία και έληξαν άδοξα το 2011.

Στόχος είναι να τρέξουν οι δημοπρατήσεις άμεσα και να έχουμε αναδόχους μέχρι την Άνοιξη του 2015. Οι ολοκληρώσεις των νέων έργων αναμένονται το 2017 με μόνη επιφύλαξη την καθυστέρηση πιθανές ενστάσεις ή προσφυγές των διαγωνιζομένων.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΚΙΑΤΟ-ΠΑΤΡΑ
Το επόμενο διάστημα, ίσως μέχρι το τέλος του 2014 θα υπάρξει και μία ακόμα απαραίτητη δημοπράτηση που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη. Με το έργο αυτό θα μπορούν να κυκλοφορούν στη γραμμή ηλεκτροκινούμενα τρένα νέας γενιάς, φιλικά προς το περιβάλλον.

ypodomes