Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Στα 176 δις. ετησίως η σιδηροδρομική αγορά προμηθειών την περίοδο 2017-19

Η οικονομική κρίση και η έλλειψη κεφαλαίων δεν κατάφεραν να «εκτροχιάσουν» το κομμάτι των προμηθειών της παγκόσμιας βιομηχανίας σιδηροδρόμων, καθώς προβλέπεται, ως το 2020, να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 2,7%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στην έκθεση Innotrans.


Ως τώρα, η κρίση έχει αφήσει μερικώς ανεπηρέαστες τις σιδηροδρομικές προμήθειες, οι οποίες αυξάνονταν κατά 1,5% ετησίως, την τριετία 2011-2013, σημειώνουν αναλυτές της Roland Berger Strategy Consultants, που διενήργησαν τη μελέτη για λογαριασμό της ευρωπαϊκής ένωση UNIFE.

Το μέλλον του κλάδου φαίνεται να επικεντρώνεται στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης,τύπου ΣΔΙΤ, αφού η κατακόρυφη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης για σιδηροδρομική έργα είναι γεγονός.

Τα ηνία της ανάπτυξης στη Λ. Αμερική

Σε επίπεδο αγορών, τα «σκήπτρα» της ανάπτυξης θα κρατήσει η Λατινική Αμερική, με ποσοστό περίπου 6%, με την Ασία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 4% και τη Βόρεια Αμερική, με 3,5%, να ακολουθεί κατά πόδας. Ο λόγος των υψηλών ποσοστών ανάπτυξης οφείλεται, κυρίως, στις επενδύσεις σε σιδηροδρομικά έργα, σε χώρες, όπως Βραζιλία, Κολομβία, Κίνα και ΗΠΑ.

Θετική είναι η εικόνα και για τις αγορές της Μέσης Ανατολής, όπου ο όγκος των παραγγελιών θα σημειώσει ετήσια αύξηση 7 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι, τη διετία 2017-2019, η αξία των παραγγελιών στη σιδηροδρομική βιομηχανία θα ανέλθει στα 176 δισ. ευρώ το χρόνο.

Καλά νέα και για την ευρωπαϊκή βιομηχανία

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξακολουθεί να κατέχει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά σιδηροδρομικών παραγγελιών και ειδικότερα, στο κομμάτι της κατασκευής. Αναμένεται αυτή η τάση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία επενδύει συνεχώς στην καινοτομία.

Είμαι σίγουρος ότι μια σειρά από πρωτοβουλίες (πχ. το Shift2Rail, η 4η Δέσμη για τους σιδηροδρόμους) θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά, στο εγγύς μέλλον», σχολίασε ο Philippe Citroën, γενικός διευθυντής της UNIFE.

Της Βάσως Βεγιάζη

metaforespress.gr