Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Προαστιακός Αθήνας: Με ισόπεδες διαβάσεις η επέκταση προς Λαύριο;

Συνεχίζεται η προετοιμασία για το τελικό πλαίσιο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο. Το τελικό κόστος στο σκέλος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 150εκ.ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται οι (πανάκριβες όπως φαίνεται) απαλλοτριώσεις που με πρόχειρες εκτιμήσεις ίσως και να ξεπερνούν 60εκ.ευρώ.
Από το Υπουργείο Υποδομών όμως το κακό νέο είναι πως για λόγους συμπίεσης του κόστους είνια πως η χάραξη πιθανότατα θα διαθέτει ισόπεδες διαβάσεις και όχι ανισόπεδες όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο από την ΕΡΓΟΣΕ. Ήταν άλλωστε ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ στην τελική διαμόρφωση του σχεδιασμού.

Το ζήτημα που γεννάται σε αυτή την περίπτωση, είναι πως ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό έργο που θα συνδέει την πρωτεύουσα με τα Μεσόγεια, τη Λαυρεωτική και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αττικής δεν θα διαθέτει μοντέρνα χαρακτηριστικά και θα δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους οδηγούς, τους πεζούς και τα τρένα λόγω των συχνών διελεύσεων των τρένων.

Ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση των Δημάρχων των περιοχών που θα περνά το τρένο σχετικά με τις ισόπεδες διαβάσεις και που ίσως τελικά επηρεάσει την τελική μορφή του έργου. Εκπτώσεις μικρότερης σημασίας έχουν δοθεί στην εικόνα των σταθμών και των στάσεων της επέκτασης.Το θετικό είναι υπάρχει καλύτερο πνεύμα συνεργασίας από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα νέα σιδηροδρομικά έργα της χώρας, το έργο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από το Κορωπί στο Λαύριο θα είναι από τα πρώτα που θα δημοπρατηθούν, εφόσον όμως ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνο οι μελέτες, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν ξεκινήσει.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com