Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Υπέρ της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα το Δ.Σ. Μουζακίου

Με την υπ' αρ. 159/2014 απόφασή του που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου γνωμοδότησε θετικά επί της ΜΠΕ του έργου «Ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμής Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ», κατόπιν του υπ' αριθμ. 173257/16-6-2014 εγγράφου του ΥΠΕΚΑ.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο κ. Ευθύμιος Πολυμερόπουλος, ο οποίος αφού έλαβε τον λόγο, έθεσε υπόψη του δημοτικού συμβουλίου τα εξής:
Η ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ κατά τη φάση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση έργων από Προγράμματα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου πρότεινε την ένταξη του έργου της εγκατάστασης σηματοδότησης, ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.

Στόχος είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός της εν λόγω γραμμής και, κατ' επέκταση, η εξυπηρέτηση των μετακινήσεων επιβατών και εμπορευμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας από και προς το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, αυξάνοντας τη χωρητικότητα της γραμμής, καθώς και τον συντελεστή ασφαλείας κυκλοφορίας.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, η ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη εκπονήσει μελέτη ενεργειακής επάρκειας και έχει κάνει όλες τις πρόδρομες ενέργειες σε συνεργασία με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον προσδιορισμό των κατάλληλων θέσεων και της απαιτούμενης ισχύος των υποσταθμών ηλεκτροκίνησης.

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής
Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα, η ΕΡΓΟΣΕ έχει υποβάλει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Το ΔΣ αφού άκουσε την εισήγηση του εισηγητή, είδε τις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις και έπειτα από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα νε γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τη ΜΠΕ του έργου Ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, καθώς ο εκσυγχρονισμός της εν λόγω γραμμής θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων επιβατών και εμπορευμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας από

και προς το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, αυξάνοντας τη χωρητικότητα της γραμμής καθώς και τον συντελεστή ασφαλείας κυκλοφορίας.

tameteora.gr