Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε το άτυπο συμβούλιο υπουργών μεταφορών της Ε.Ε. στο Μιλάνο


Οι εργασίες εστιάστηκαν στη σημασία της ανάπτυξης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών
Στην εφαρμογή κοινών δράσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα των μεταφορών, με έμφαση στις στρατηγικές ανάπτυξης του Διευρωπαϊκού Δικτύου και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις, εστιάσθηκαν οι εργασίες του άτυπου συμβουλίου υπουργών μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στο Μιλάνο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

«Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να θέσω στους ομολόγους μου δύο βασικές πολιτικές προτεραιότητες για τη χώρα μας και να διερευνήσω την εξασφάλιση χρηματοδότησης των προγραμματισμένων έργων στα πλαίσια των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός μεταφορών «προτεραιότητά μας είναι η διεκδίκηση της αξιοποίησης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας και η ανάδειξή της σε κύρια ευρωπαϊκή πύλη μεταφορών». Κάτι που απαιτεί «τη διασύνδεσή της με τα διευρωπαϊκά δίκτυα τόσο προς τον Βορρά όσο και προς τη Δύση αναδεικνύοντας την Εγνατία σε βασικό πυλώνα μεταφορών και κεντρικό δίκτυο».

Η δεύτερη προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον διάδρομο Βαλτικής- Αδριατικής διαμέσου των θαλάσσιων αξόνων με σειρά συνδέσεων των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας με εκείνα της Ιταλίας.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να προωθηθούν βιώσιμες, οικολογικές και ασφαλείς αστικών μεταφορών με τη χρήση των έξυπνων συστημάτων μεταφορών (ITS) και των εναλλακτικών καυσίμων, που θα εξασφαλίσουν στους πολίτες ποιότητα και ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.

newsdeast