Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

«Επιταχύνοντας» το δράμα των μεταναστών



Δύο λατινοαμερικανοί λαθρεπιβάτες του »Κτήνους», προσπαθούν να αρπάξουν ένα κολατσιό για το ταξίδι από μια φίλη τους. Η κυβέρνηση του Μεξικού προτιμά να τα βάλει με αυτούς παρά με τη φτώχεια τους.

Η κυβέρνηση του Μεξικού θεωρεί ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μπορεί να είναι το σημαντικότερο μέσο απαλλαγής της από ζωτικά προβλήματα. Οι πρόσφατες εξαγγελίες της, ωστόσο, δεν αφορούν την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών προκλήσεων, αλλά την αύξηση της ταχύτητας του πιο διαβόητου τρένου της, του «Λα Μπέστια » (Το Κτήνος), ώστε να αποτρέψει τους Κεντρο-αμερικανούς μετανάστες να σαλτάρουν πάνω του στην οδύσσειά τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου «πάταξης» της παράτυπης μετανάστευσης και με κόστος που ξεπερνά τα 380 εκατ. ευρώ, οι αρχές ανακοίνωσαν την αντικατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος των γραμμών του σιδηρόδρομου που διασχίζει επτά μεξικανικές Πολιτείες (από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα ώς τα αμερικανικά), έτσι ώστε να διέρχεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και να μην μπορούν να πηδάνε πάνω οι απονενοημένοι κυνηγοί του αμερικανικού ονείρου. Η επένδυση περιλαμβάνει επιπλέον την αγορά 12 οχημάτων εξοπλισμένων με συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης, που θα μεταδίδουν πληροφορίες για τα σημεία όπου συγκεντρώνονται επίδοξοι μετανάστες περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να ορμήσουν στα βαγόνια.

«Πρώτος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τους μετανάστες να βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους» δήλωσε ο Ουμπέρτο Μάγιανς, συντονιστής του σχεδίου, αναφερόμενος στους χιλιάδες που πεθαίνουν ή ακρωτηριάζονται επιχειρώντας το «πήδημα θανάτου». Αλλά οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών καταγγέλλουν ότι τα νέα μέτρα απλώς θα επιδεινώσουν τα πράγματα γιατί ταχύτερος σιδηρόδρομος σημαίνει περισσότερα ατυχήματα, ενώ οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα αφήσουν όλο και περισσότερους στο έλεος των εγκληματικών δικτύων διακινητών, ήδη διαβόητων για τις απαγωγές έναντι λύτρων, τις δολοφονίες και τους μαζικούς βιασμούς μεταναστών.

Η κυβέρνηση θυμήθηκε το δράμα των μεταναστών μετά τις έντονες αμερικανικές αντιδράσεις για τη μαζική εισροή στις ΗΠΑ ασυνόδευτων ανηλίκων από την Κεντρική Αμερική, που επιχειρούν να διαφύγουν από τη βία των συμμοριών και την ακραία φτώχεια.

Ανησυχία

Ο αρχιεπίσκοπος του Σαν Κριστόμπαλ στην Τσιάπας, Αρισμέντι Εσκιβέλ, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτή την πολιτική: «Μακάρι το προσωπικό και το χρήμα της κυβέρνησης να διατεθούν για να προστατεύσουν τους μετανάστες κι όχι για να τους εμποδίσουν να φτάσουν στον Βορρά. Γιατί δημιουργείται η εντύπωση πως οι ΗΠΑ υποχρέωσαν την κυβέρνηση να τους κάνει τη βρόμικη δουλειά».

«Πριν, μπορούσαμε να μένουμε στα χωριά. Τώρα είμαστε εκτεθειμένοι σε απίστευτους κινδύνους, στα βουνά, στα άγρια ζώα, στους ληστές, στους ναρκεμπόρους, στη βία των αστυνομικών», δήλωσε στο AP ο 38χρονος Γκιγιέρμο Σισμίτ, εξηγώντας πως, μετά τις επιδρομές που κάνουν μασκοφόροι των ειδικών δυνάμεων, αναγκάζονται πλέον να στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς στα δάση, να κοιμούνται σε χαρτόνια και να πίνουν βρόμικο νερό από λασπωμένα ρυάκια. «Για να ξεφύγουμε επιλέγουμε τα πιο επικίνδυνα σημεία για να επιχειρήσουμε το σάλτο. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Αν συλλάβουν 100, θα έρθουν 300, 400 περισσότεροι».

Ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν ότι το μεγάλο hit της εποχής, που μεταδίδεται (επί πληρωμή) από περισσότερους από 20 μεγάλους ραδιοσταθμούς της Κεντρικής Αμερικής, δημιουργήθηκε από αμερικανική διαφημιστική εταιρεία για λογαριασμό της υπηρεσίας Τελωνείων και Φύλαξης Συνόρων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο εκστρατείας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το τραγούδι με τίτλο «Λα Μπέστια» και στον ρυθμό του παραδοσιακού μεξικανικού «κορίντο» μιλά για το τραγικό τρένο του θανάτου που όλοι πρέπει να αποφεύγουν. Ομως, οι μετανάστες, τραγουδώντας το, συνεχίζουν να σαλτάρουν. Η ζωή τους δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής.

Της Χριστίνας Πάντζου
"Εφημερίδα των Συντακτών"