Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ταξιδεύοντας με το τρένο!

Το ταξίδι με τρένο αποτελούσε πάντα για όλους μία σημαντική εμπειρία. Αποτέλεσε πολλές φορές καλλιτεχνικό αντικείμενο. Πρωταγωνιστής σε φακούς αλλά και κάμερες σκηνοθετών!

Τοπικά τρένα

Εύκολα, χαλαρά και φιλικά – η φράση αυτή συνοψίζει την ατμόσφαιρα των αμέτρητων τοπικών τρένων που θα βρείτε σε όλη την Ευρώπη. Κάποια από αυτά διαθέτουν μόνο βαγόνια 2ης θέσης. Πουθενά αλλού δεν θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τους ντόπιους και τη ζωή στην Ευρώπη πέρα από τα τρένα αυτά, τα οποία πηγαίνουν από πόλη σε πόλη και μεταφέρουν τους ντόπιους στη δουλειά, στην αγορά ή στο παιχνίδι.

Ημερήσια τρένα Express

Υπάρχει, επίσης πλήρες δίκτυο τρένων εσωτερικού και εξωτερικού με λιγότερες στάσεις από τα τοπικά τρένα και μπορούν να σας οδηγήσουν στον προορισμό σας γρηγορότερα. Τα τρένα αυτά γενικά ονομάζονται InterCity (IC) ή EuroCity (EC). Στα τρένα αυτά απαιτείται μερικές φορές κράτηση θέσης.
Τρένα υψηλής ταχύτητας
Θέλετε να διανύσετε μια μεγάλη απόσταση πραγματικά γρήγορα ή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολυτέλεια; Πολλά τρένα υψηλής ταχύτητας διασχίζουν την Ευρώπη και όλα προσφέρουν άνετα βαγόνια 1ης και 2ης θέσης καθώς και φαγητό. Συνήθως απαιτείται να γίνονται κρατήσεις θέσεων και να καταβάλλονται οι πρόσθετες χρεώσεις. Στο χάρτη InterRail, οι διαδρομές υψηλής ταχύτητας επισημαίνονται με μια μοβ ή πράσινη γραμμή.

Θρυλικές γραφικές σιδηροδρομικές διαδρομές

Η Ευρώπη είναι γεμάτη με γραφικά τοπία τα οποία μπορείτε να απολαύσετε με οποιαδήποτε κατηγορία τρένου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές σιδηροδρομικές διαδρομές που είναι θρυλικές για τα εκπληκτικά τοπία, τα οποία διασχίζουν. Οι κάρτες InterRail Global ισχύουν σε πολλά από αυτά τα τρένα ή σας δίνουν το δικαίωμα έκπτωσης. Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες μερικές φορές – συνιστώνται ανεπιφύλακτα πάντα. Στο πίσω μέρος του χάρτη InterRail εμφανίζονται μερικές από τις πιο γραφικές διαδρομές της Ευρώπης.

Νυκτερινά τρένα

Τα νυκτερινά τρένα εξυπηρετούν τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και προσφέρουν μια ποικιλία νυκτερινών υπηρεσιών για κάθε πορτοφόλι. Για τα περισσότερα από αυτά απαιτείται κράτηση και πρόσθετη χρέωση για τις νυκτερινές υπηρεσίες, είναι όμως πιθανό να εξοικονομήσετε χρήματα τελικά εφόσον η πρόσθετη αυτή χρέωση είναι μικρότερη από όσο θα στοίχιζε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Κάποια νυκτερινά τρένα προσφέρουν ανακλινόμενα καθίσματα (συνήθως μόνο στη 2η θέση), με τιμές από €5. Τα περισσότερα προσφέρουν τόσο τις κλασικές κλινάμαξες όσο και πιο πολυτελή κλινοθέσια, με την επιπρόσθετη χρέωση να κυμαίνεται από €15 έως €210.
Τα κλινοθέσια διαθέτουν 4κλινα διαμερίσματα στην 1η θέση και 4κλινα ή 6κλινα στη 2η θέση. Τα διαμερίσματα αυτά τα μοιράζεστε με άλλους επιβάτες και των δύο φύλων και οι άνθρωποι συνήθως κοιμούνται με τα ρούχα που φοράνε. Παρέχονται σεντόνι, κουβέρτα και μαξιλάρι. Οι κλινάμαξες προσφέρουν περισσότερη άνεση και ησυχία (ένας ή δύο επιβάτες στην 1η θέση, και δύο ή τρεις στη 2η) και συνήθως διαθέτουν ιδιωτικό νιπτήρα. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μόνο από άνδρες ή μόνο από γυναίκες, εκτός εάν η παρέα σας καταλαμβάνει όλες τις κλίνες στο διαμέρισμα.

Κοιμηθείτε ήσυχοι...

Στα νυκτερινά τρένα, συχνά πραγματοποιούνται οι έλεγχοι εισιτηρίων και διαβατηρίων όσο κοιμάστε. Επομένως, αποτελεί κοινή πρακτική ο υπεύθυνος του βαγονιού να παίρνει την κάρτα InterRail και το διαβατήριό σας (ή την ταυτότητά σας) για τις διάφορες τυπικές διαδικασίες στα σύνορα, ώστε να μη χρειαστεί να σας ενοχλήσει. Τα έγγραφά σας επιστρέφονται το πρωί. Απλά ελέγξτε διπλά ότι έχετε πάρει τα δικά σας έγγραφα.
Για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο τρένο, λάβετε κάποια λογικά προληπτικά μέτρα: αποθηκεύστε τα πράγματά σας σε ασφαλές μέρος και θυμηθείτε να κλειδώσετε την πόρτα της καμπίνας σας.

hol.gr