Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ταξιδεύοντας με Τρένο στην Δημοκρατία της Τσεχίας

Η χρήση του τρένου για να μετακινηθείτε στη Τσεχία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε σε βάθος αυτή την πανέμορφη χώρα. Ως μέσον το τρένο είναι φθηνό, αποτελεσματικό και εκτείνεται κυριολεκτικά σε όλες τις πόλεις της χώρας. Παραδόξως, η χρήση λεωφορείου μπορεί να αποτελεί γρηγορότερο τρόπο για να φθάσετε στον προορισμό σας αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα λεωφορεία είναι συνήθως λίγο ακριβότερα. Τους πίνακες δρομολογίων για τα λεωφορεία και τα τρένα μπορείτε να τους βρείτε στο jizdnirady.idnes.cz. Μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε στη χώρα με αυτοκίνητο αφού οι δρόμοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Τσεχίας το λειτουργεί η Czech Railways.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τρένων τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν ταξιδεύετε μέσα στην Τσεχία. Το φθηνότερο απ” αυτά – αλλά ταυτόχρονα και το πιο αργό – είναι το τρένο των συχνών στάσεων. Αυτό μοιάζει περισσότερο με τραμ παρά με τρένο, αφού, όπως λέει και το όνομά του, πραγματοποιεί πολύ συχνές στάσεις μέχρι να φθάσει στο προορισμό του. Η μέση ταχύτητα με την οποία κινείται είναι μόνο 30 χιλιόμετρα την ώρα, μια ταχύτητα που μπορεί να φαίνεται υπερβολικά αργή σε αρκετούς ανθρώπους. Τα γρήγορα τρένα λειτουργούν σε μεγαλύτερες διαδρομές και δεν πραγματοποιούν στάσεις σε κάθε σταθμό της γραμμής. Αν θέλετε, μπορείτε να κλείσετε θέση εκ των προτέρων σε ένα τέτοιο τρένο, ενώ επίσης διαθέτουν και βαγόνια πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Εισιτήρια Τρένων

Όπως και τα τρένα σε άλλες χώρες, έτσι και εδώ, τα γρήγορα τρένα έχουν πολλούς τύπους εισιτηρίων που διαφέρουν ως προς την τιμή και την ποιότητα της υπηρεσίας. Συνήθως το προτιμότερο είναι να έχετε κλείσει εκ των προτέρων θέση για να ταξιδέψετε με αυτά τα τρένα – μάλιστα κάποιες υπηρεσίες όπως η InterCity και η EuroCity απαιτούν να έχετε ήδη κάνει κράτηση πριν την άφιξή σας. Τα καλύτερα τρένα θεωρούνται αυτά τα οποία διαχειρίζεται η SuperCity αφού διαθέτουν μόνο βαγόνια πρώτης κατηγορίας και κάνουν αποκλειστικά το δρομολόγιο από Πράγα προς Οστράβα.

Όσον αφορά τα τρένα των συχνών στάσεων, τα εισιτήρια εκδίδονται συνήθως επιτόπου στο σταθμό και τα παίρνετε πριν ταξιδέψετε. Είναι μια απλή διαδικασία και εκδοτήρια θα βρείτε στους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα εισιτήρια υπάρχουν διαθέσιμα για αγορά στο site της CD στην ακόλουθη διεύθυνση: www.cd.cz.

Αν ταξιδεύετε με παιδιά, τότε είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 μπορούν να επιβιβαστούν δωρεάν στα τρένα της χώρας. Από την ηλικία των 6 ετών μέχρι την ηλικία των 15 ισχύει μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε σχέση με το κανονικό. Επίσης θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν αγοράζετε εισιτήριο μετ” επιστροφής είναι φθηνότερο απ” ό,τι δύο απλά εισιτήρια. Τα εισιτήρια της InterRail, όπως και της Euro Domino είναι επίσης έγκυρα στη Τσεχία για όσους ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη.


Σταθμοί

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί στην Τσεχία είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, ενώ ακόμα και οι μικρότεροι από αυτούς μπορούν να σας προσφέρουν ό,τι χρειασθείτε. Οι σταθμοί είναι επίσης πάρα πολύ νοικοκυρεμένοι και καθαροί και οι περισσότεροι διαθέτουν εστιατόρια και καφετέριες που σερβίρουν από αναψυκτικά μέχρι αλκοολούχα ποτά. Επίσης οι σταθμοί διαθέτουν επαρκώς επανδρωμένα εκδοτήρια, ενώ πολλοί έχουν υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων ώστε να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε την εξερεύνηση των γύρω περιοχών κάνοντας πετάλι.

Επιπλέον, κάτι το οποίο μπορεί να εκπλήξει τους επισκέπτες είναι οι ίδιες οι πλατφόρμες σε ορισμένους από τους μικρότερους σταθμούς. Σ’ αυτούς δεν υπάρχει συνήθως υπερυψωμένη πλατφόρμα με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάποιο μέλος του προσωπικού για να ρυθμίζει τη ροή των επιβιβάσεων και αποβιβάσεων προς και από το τρένο, ενώ ταυτόχρονα επιτηρεί και διασφαλίζει ότι ο κόσμος δεν κάθεται πολύ κοντά στις αφύλακτες ράγες.

prague.fm