Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Νέος πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: Τέλος στην πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από εύλογες αξίες

Εγκρίθηκε από την επιτροπή ακροάσεων η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Κατά της πώλησης περιουσιακών στοιχείων κάτω από την εύλογη αξία, τάχθηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ακροάσεων της Βουλής η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την τοποθέτηση νέου προέδρου και νέου διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Εμμανουήλ Κονδύλης και διευθύνων σύμβουλος ο Πασχάλης Μπουχόρης, με ψήφους 10 «ναι», 8 «όχι» και 1 «παρών». Υπέρ της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ενώ «παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ.

Όχι στην πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από την εύλογη αξία

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μπουχόρης τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης προγράμματος που θα αποτρέπει ευκαιριακούς επενδυτές και θα αποτρέπει και την πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από εύλογες αξίες. «Ο σκοπός του προγράμματος αξιοποίησης είναι η μείωση του χρέους αλλά πρώτιστα ο σκοπός είναι αναπτυξιακός», δήλωσε ο κ Μπουχόρης σημειώνοντας ότι «το ΤΑΙΠΕΔ εργάζεται για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, πολύ αυστηρές ανοιχτές διεθνείς διαδικασίες οι οποίες αποτρέπουν ευκαιριακούς επενδυτές και αποτρέπουν και την πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από εύλογες αξίες». Όπως εξάλλου ανέφερε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου το χρονοδιάγραμμα του επιχειρησιακού προγράμματος, από τη φύση του είναι τέτοιο που χρειάζεται ανοχές και είναι αντικείμενο αναπροσαρμογών.

«'Αλλωστε αν οι δυνητικοί επενδυτές ξέρανε ακριβώς, από κάθε στοιχείο του ενεργητικού που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, πόσα έσοδα περίπου περιμένουμε κάθε μήνα, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν θα ήταν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου τελικά. 'Αρα οι προσαρμογές, το να φέρνει κάποια έργα πιο μπροστά ή να πηγαίνουν κάποια έργα πιο πίσω, είναι στη φύση του πράγματος», είπε ο κ. Μπουχόρης. Ως προς τις προοπτικές ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου είπε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνική Δημοκρατία προσπαθούν να αξιοποιήσουνε περιουσιακά στοιχεία σε μια διεθνοποιημένη αγορά επενδυτών. Οι αξίες στη διεθνή αγορά μεταβάλλονται. Η πρόσβαση σε κεφάλαια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αυτή μεταβάλλεται. Το ΤΑΙΠΕΔ πέρασε μεγάλο διάστημα στο οποίο είτε η πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια για την Ελλάδα ήταν απαγορευμένη είτε το κόστος χρήματος ήταν απαγορευτικό. Είναι σημαντικό ότι αυτό το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει και μας δίνει αισιοδοξία για την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που υλοποιούμε και αξιοποίησης περιουσίας». Ανέφερε επίσης ότι με βάση το υπάρχον επιχειρησιακό σχέδιο έχουν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί αξίας 5 δισ. ευρώ και περίπου 3 δισ. έχουν εισπραχθεί, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι δευτερογενείς επενδύσεις πάνω σε περιουσιακά στοιχεία και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις

Τακτική ενημέρωση της Βουλής για την πορεία του έργου, υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Εμμανουήλ Κονδύλης. «Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια, δεν πρέπει όμως και να αποτελούν ταμπού», είπε ο κ. Κονδύλης και πρόσθεσε: «είμαστε υπέρ των στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων». Ο κ. Κονδύλης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες που εμποδίζουν την υλοποίηση ακόμη και των πιο απλών υποθέσεων , σημείωσε ωστόσο ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ακολουθήσει τους βασικούς άξονες που έχουν χαραχθεί προσαρμόζοντας τους στα σημερινά δεδομένα με στόχο πάντως «κρυστάλλινες διαδικασίες», ανάπτυξη και κοινωνικό όφελος. Παράλληλα είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει τιμώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Γκίκας Χαρδούβελης: Ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Παρουσιάζοντας την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι ο Εμμανουήλ Κονδύλης, τον οποίο γνωρίζει και προσωπικά επειδή είναι μέλος της ίδιας ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου του Πειραιά, διαθέτει εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση και πλούσια επαγγελματική εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των άλλων, και στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Αλλά και για τον Πασχάλη Μπουχόρη είπε ότι προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, διαθέτει περισσότερα από 18 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με ειδίκευση στη χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και έχει αξιόλογη εμπειρία σε επενδύσεις σχετικά με το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας.

«Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Ταμείου στο επόμενο διάστημα γνωρίζετε καλά είναι μεγάλες. Προς αυτό το σκοπό, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, θεωρώ ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντική η μεταξύ μας συνεργασία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ποιος είναι ο Εμ. Κονδύλης

Ο Εμμανουήλ Κ. Κονδύλης είναι ομότιμος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και τ. διευθυντής του Τομέα Μάνατζμεντ και του Προγράμματος Μ.Β.Α. – Μάνατζμεντ Τουρισμού του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος Ph.D. (Operations Research) από το Case Western Reserve University, Weatherhead School of Management – Η.Π.Α., M.Sc. από το Case Institute of Technology – Η.Π.Α. και πτυχίου Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εκτεταμένη διοικητική και συμβουλευτική εμπειρία, κατέχοντας ανώτατες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου: Montgomery Ward, Eaton Corporation, Ciba Geigy, ΕΤΑ-Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Πρόεδρος), Γραφείο Δοξιάδη/ Dubai & Khartoum , ΑΓΕΤ Ηρακλής (Εντεταλμένος / Διευθύνων Σύμβουλος), Λάβα, Βιομηχανικά Ορυκτά, Λατό, Αστήρ, ΕΒΙΕΣΚ, Ηρακλής Συσκευασίες, ΗΣΑΠ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΕΤΤ – Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, κ.α.

Οργάνωσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα Αύξησης Παραγωγικότητας καθώς και την Εφαρμογή του Προϋπολογισμού Μηδενικής Βάσης με εφαρμογές σε 20 υπουργεία και 30 επιχειρήσεις- οργανισμούς. (Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βελτίωσης της Δημόσιας Διοίκησης των χωρών μελών του ΟΟΣΑ- Παρίσι). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ο Πασχάλης Μπουχώρης προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα, όπου από το 2006 ήταν διευθυντικό στέλεχος, έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής στους τομείς ευθύνης των μεγάλων εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, διεθνούς επιχειρηματικής τραπεζικής και επενδύσεων private equity. Από το 1996, εργάσθηκε σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, επιχειρηματικές επενδύσεις, εξαγορές & συγχωνεύσεις και στρατηγική επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Rotterdam School of Management με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά.

NEWS247