Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

35 τραυματίες σε σύγκρουση τρένων

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σύγκρουση τρένων στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μάνχαιμ το βράδυ της Παρασκευής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. 
Το ατύχημα έγινε όταν εμπορική αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν από το Ντούισμπουργκ της Γερμανίας στο Σόπρον της Ουγγαρίας προσέκρουσε σε επιβατηγό τρένο, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το Γκρατς της Αυστρίας στην πόλη Ζάαρμπρυκεν, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα. Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της γερμανικής ραδιοφωνίας «τα δύο τρένα κινούνταν παράλληλα σε γειτονικές γραμμές, μπαίνοντας σχεδόν ταυτόχρονα στον σταθμό του Μάνχαιμ. Σε κάποια στιγμή το ένα τρένο μπήκε στη γραμμή του άλλου, με αποτέλεσμα το εμπορικό τρένο να προσκρούσει στο επιβατηγό, από το οποίο μάλιστα εκτροχιάστηκαν πέντε βαγόνια». 

Κατά τον εκτροχιασμό, αναποδογύρισαν δύο βαγόνια του επιβατηγού τρένου Γιούροσιτυ, στα οποία βρίσκονταν συνολικά 110 επιβάτες. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, η σύγκρουση έγινε με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα και γι αυτό προφανώς δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματίες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Focus οι περισσότεροι επιβάτες είχαν αποχωρήσει από τα δύο βαγόνια πριν από το ατύχημα, γιατί δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός. 

Άμεση κινητοποίηση των αρχών 

Αμέσως μετά τη σύγκρουση, εκατοντάδες διασώστες, ιατροί και πυροσβέστες βρέθηκαν στο σημείο του ατυχήματος για να παράσχουν βοήθεια. Ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής δύναμης Ρούντι Γκετς δηλώνει: «Έχουμε στο σημείο περίπου 55 πυροσβέστες, οι οποίοι κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα βαγόνια δεκάδες άτομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα η δική μας αποστολή έχει ολοκληρωθεί και δίνουμε τη σκυτάλη στο προσωπικό των σιδηροδρόμων». 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι τραυματίες ανέρχονται στους 35, εκ των οποίων οι 4 σοβαρά. Το Μάνχαιμ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς κόμβους της νότιας Γερμανίας και συνηθισμένο σταθμό μετεπιβίβασης για τα δρομολόγια από και προς Μόναχο, Στουτγάρδη και Χαϊδελβέργη. Εκπρόσωπος των γερμανικών σιδηροδρόμων δηλώνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και στα σημερινά δρομολόγια, αλλά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διευκολυνθούν οι επιβάτες: «Έχουμε βάλει επιπλέον συνεργάτες στα γκισέ και μεταφέρουμε με λεωφορεία ή και με ταξί τους επιβάτες που δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους λόγω του ατυχήματος. Επιπλέον η αίθουσα αναμονής θα παραμείνει ανοιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα προσφέρουμε στους επιβάτες πρόχειρο φαγητό και αναψυκτικά». 

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, ARD, Focus, Spiegel.de)

Πηγή: Deutsche Welle