Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

3 Μετροπόντικες σκάβουν τα Μετρό του μέλλοντος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Τα γιγάντια μηχανήματα προετοιμάζουν το Μετρό του μέλλοντος

Ούτε ένας, ούτε δύο άλλα τρείς Μετροπόντικες είναι στο υπέδαφος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προετοιμάζοντας γραμμές Μετρό και επεκτάσεις αυτών. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε 2 Μετροπόντικες που λειτουργούν για την διάνοιξη των τούνελ της βασικής γραμμής από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία. Στην Αθήνα έχουμε ένα Μετροπόντικα που λειτουργεί για την επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα στο κέντρο του Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη οι 2 Μετροπόντικες, από σήμερα ολοκληρώνουν την σταδιακή τους «μετακόμιση» από τον σταθμόΑΝΑΛΗΨΗ που βρίσκονται από το Δεκέμβριο του 2012 στο τέρμα της γραμμής και συγκεκριμένα στον σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Η μετακόμιση γινεται με αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση των δύο ΤΒΜ και υπολογίζεται πως θα πάρει από 2 μέχρι 3 μήνες. Πάντως μέσα στο Φθινόπωρο υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν και πάλι να διανοίγουν τις δύο σήραγγες του Μετρό (στη Θεσσαλονίκη το Μετρό θα διαθέτει δύο ξεχωριστές μονές σήραγγες αντί για μία διπλή που έχει η Αθήνα).

Θα χρειαστεί να σκάψουν το υπόλοιπο 27% από τα 9.600 μέτρα σήραγγας δηλαδή 2.600 μέτρα. Αυτή η απόσταση θα μπορεί να καλυφθεί σε περίπου 1 έτος από την νέα εκκίνηση της λειτουργίας τους με καθημερινή διάνοιξη 10 μέτρων ο κάθε ένας.

Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ..ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ
Στην Αθήνα με πολύ αργά βήματα ξεκίνησε ο Μετροπόντικας της επέκτασης της γραμμής 3 που βαπτίστηκε «Ιππόδαμος». Την περασμένη Δευτέρα έφτασε στον πρώτο του προορισμό, τον σταθμό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ έχοντας καλύψει 598 μέτρα από τα συνολικά 7.500 μέτρα της επέκτασης.

Ο στόχος της Αττικό Μετρό όπως πληροφορείται το Ypodomes.com είναι να επιταχύνει τους επόμενους μήνες το ΤΒΜ και να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Μέχρι τώρα πάντως το μηχάνημα είναι αρκετά αργό και δεν αναμένεται να φτάσει στον επόμενο σταθμό τον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ πριν από το τέλος του έτους.

Με τους σημερινούς υπολογισμούς ο Μετροπόντικας αναμένεται να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού του το 2016.

ΑΚΟΜΑ 2 ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπορεί να είμαστε περήφανοι που υπάρχουν 3 Μετροπόντικες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όμως ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί σε 5. Αυτό γιατί ξεκίνησε η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά και θα απαιτηθεί η λειτουργία σε δύο ακόμα Μετροπόντικες για να διανοιχθεί η σήραγγα από την Μίκρα (τερματικός σταθμός) μέχρι τον Πατρίκιο (κοινός σταθμός με την βασική γραμμή).

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com