Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Θρίλερ με τις σορούς των επιβατών - Σε βαγόνια προς άγνωστη κατεύθυνση

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΗΕ

Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο σημείο της συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία με τις σορούς των επιβατών να «σύρονται εδώ κι εκεί» από τους φιλορώσους αυτονιμιστές και τους δυτικούς να ζητούν εξοργισμένοι την παρέμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δεκάδες πτώματα από το σημείο όπου ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σιδηροδρομικά βαγόνια-ψυγεία στο σταθμό μιας πόλης σε απόσταση15 χλμ. από το σημείο, δήλωσαν σήμερα σιδηροδρομικοί εργάτες.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τους οποίους συνόδευαν ένοπλοι αντάρτες, έλεγξαν τα βαγόνια. Μία ατμομηχανή τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος του τρένου, το οποίο ένας εργάτης δήλωσε ότι θα σταλεί νοτιοδυτικά σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για το τι θα γίνει με τις σορούς των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη την Πέμπτη και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι «έξαλλη» με το άκουσμα ότι οι σοροί «σύρονται εδώ κι εκεί».



Αφού παρέμειναν εκτεθειμένες για δύο ημέρες στην καλοκαιρινή ζέστη, στη συνέχεια οι σοροί απομακρύνθηκαν από μία μεγάλη περιοχή στον τόπο της συντριβής, αφήνοντας μόνο στρατιωτικά φορεία κηλιδωμένα με αίμα στην άκρη του δρόμου.

Ο Σεργκέι Καβταράντζε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ των ρώσων αυτονομιστών, δήλωσε πως και τα 196 πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν φορτωθεί στα βαγόνια στην Τορέζ, μία πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.



«Θα μείνουν εκεί για την ώρα έως ότου επιλυθεί το θέμα (του τι θα γίνει με αυτά). Περιμένουμε τους ειδικούς», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί καθυστέρησαν.
«Περιμένουμε τους ειδικούς για τρεις ημέρες. Από την πρώτη ημέρα έπειτα από αυτή την καταστροφή, καλωσορίσαμε τους ειδικούς από οπουδήποτε κι αν θα ερχόντουσαν. Ουκρανούς ειδικούς, διεθνείς ειδικούς, ρώσους ειδικούς… Είπαμε από την αρχή ότι θα προσφέρουμε τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους στην περιοχή που ελέγχουμε».

Ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής παρατηρητής της ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε πως η ομάδα του είδε σακούλες με πτώματα στα βαγόνια αλλά δεν μπόρεσε να τα μετρήσει. Είπε πως δεν γνωρίζει πού θα πάνε οι σοροί.

Ένας σιδηροδρομικός εργάτης δήλωσε πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα σταλούν προς την κατεύθυνση της πόλης Ιλοβάισκ, νοτιοδυτικά της Τορέζ.
«Κάτι παραδόθηκε και μας είπαν να περιμένουμε», δήλωσε ένας σιδηροδρομικός εργάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας πως το «κάτι» ήταν πτώματα.

«Είναι πτώματα. Έφεραν τις σορούς στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας επί καθήκοντι αξιωματούχος στον σταθμό της Τορέζ.

Σε μια προσπάθεια να «λάμψει» η αλήθεια γύρω από τα αίτια και τις συνθήκες τις τραγωδίας που παρέσυρε στο θάνατο 298 αθώες ψυχές, η Αυστραλία ζητά την παρέμβαση του ΟΗΕ ώστε να διατηρηθούν στην περιοχή της συντριβής τα αποδεικτικά στοιχεία και στη συνέχεια να μελετηθούν και να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των ερευνών. Τέλος, όπως αναφέρει το Reuters, η Αυστραλία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, μέσω του οποίου καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

"Εθνος"