Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο Ταγίπ Ερντογάν και το τρένο μεγάλων ταχυτήτων της Τουρκίας

Το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας της Τουρκίας έπαθε βλάβη λίγες μόνον ώρες μετά τα εγκαίνια του από τον πρωθυπουργό ο οποίος αναφέρθηκε στην τεχνολογική ικανότητα της Τουρκίας.
Το πρόβλημα συνέβη όταν ένα καλώδιο επαφής ράγισε το παρμπρίζ του κομψού νέου τρένου, και έπρεπε να διακοπή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για 30 λεπτά ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη, σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Hurriyet. 
Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ταξίδεψε από την πρωτεύουσα Άγκυρα προς το οικονομικό κέντρο της χώρας την Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγό του Εμινέ, εξήρε μια σειρά έργων υποδομής που ξεκίνησε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται. "Είμαστε τώρα ένα έθνος που το θαυμάζουν», είπε σε ομιλία του στην πόλη του Εσκισεχίρ. "Δεν είμαστε πλέον ένα έθνος που κοιτάζει τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και τις θαυμάζει, βλέποντας σε αυτές τα τρένα υψηλής ταχύτητας." 
"Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία," πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν. "Δεν παράγουμε πλέον τώρα τα δικά μας ελικόπτερα; Τα παράγουμε. Ξεκινήσαμε να παράγουμε τα δικά μας τάνκ; βεβαίως! Εμείς θα προχωρήσουμε και παρακάτω" Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνέχισε σε αυτό το μοτίβο, περιγράφοντας την Τουρκία ως μία χώρα που κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. 
Το παρθενικό ταξίδι του τρένου έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. (μέχρι τώρα ο Πρόεδρος εκλέγεται από το κοινοβούλιο). Το έργο αξίας $ 4 δισ. δολαρίων ολοκληρώθηκε σε φάσεις μεταξύ του 2009 και του 2014, με βοήθεια $ 183 εκατ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι ελπίζει πως η Τουρκία θα γίνει μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2023.

 Balkans.com