Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ελληνογερμανικό: Οι δύο τομείς ανάπτυξης της διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

...Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), κ. Στέφανος Αγιάσογλου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, λέγοντας ότι «η ΕΕΣΣΤΥ αντιλαμβάνεται την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλα εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού... Τα τεχνικά επαγγέλματα και τα εμπορικά στελέχη βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι οι δύο τομείς, στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η διττή εκπαίδευση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα VETnet, το οποίο χαρτογραφεί τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για το εργασιακό δυναμικό της χώρας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε χθες και η πρώτη ομάδα εργασίας του VETnet, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών στελεχών της αγοράς, καθώς και εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της χθεσινής διαβούλευσης ο Επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, κ. Christian Sterz, δήλωσε ότι «οι ανάγκες της Ελλάδας θα μας υποδείξουν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε να βρούμε την ‘ελληνική οδό’ για την καθιέρωση της διττής εκπαίδευσης στη χώρα». Ο κ. Sterz πρόσθεσε πως το Δεκέμβριο του 2012 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την προώθηση της διαδικασίας της ενδοεπιχειρησιακής μάθησης και την εξάπλωση του μοντέλου της διττής εκπαίδευσης συμπληρώνοντας ότι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι ο κατάλληλος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, καθώς αποτελεί «γέφυρα δικτύωσης» για τις επιχειρήσεις. 

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας και Επικεφαλής του Τμήματος Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κ. Yorck Sievers, υπογράμμισε ότι τα Επιμελητήρια στη Γερμανία, τα οποία βάσει νόμου έχουν την ευθύνη για την επαγγελματική εκπαίδευση ως προς το περιεχόμενο, την ποιότητα, την τήρηση των διαδικασιών και των τελικών εξετάσεων, εκπαιδεύουν και δίνουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. «Γνωρίζουμε τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις και τι χρειάζεται για να τις ενισχύσουμε», δήλωσε ο κ. Sievers χαρακτηριστικά.

Η κα Beate Mehnert, Επικεφαλής Τμήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Deutsche Bahn Training, που υποστηρίζει στην Ελλάδα το δεύτερο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης με κατεύθυνση τα τεχνικά επαγγέλματα, τόνισε ότι καλή εκπαίδευση δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια και επεσήμανε πως η υψηλή επαγγελματική κατάρτιση του εργαζομένου είναι σημαντική για το μέλλον της επιχείρησης, αλλά και για τη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία, ενώ ο Δρ. Juergen Siebel, Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Siemens AG, που επίσης υποστηρίζει το πρόγραμμα, τόνισε πως η νεανική ανεργία αποτελεί απειλή για την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα, γι’ αυτό και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια υγιής βιομηχανική βάση, ειδικά τώρα που υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας. 

Από ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από σχολές υψηλής εκπαιδευτικής ποιότητας και, όπως είπε, σκοπός του έργου VETnet είναι να προωθήσει την επαγγελματική εκπαίδευση, έτσι ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να αναπτυχθεί η οικονομία, σε μια «μεταμνημονιακή Ελλάδα». «Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν επιτυχώς δύο επαγγελματικές σχολές σε Αθήνα και Κρήτη με προσανατολισμό τα τουριστικά επαγγέλματα μέσω του πρώτου πιλοτικού προγράμματος διττής εκπαίδευσης ‘Mendi’», ανέφερε ο κ. Κελέμης υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «βούληση του Επιμελητηρίου είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα υποστηρίζει, να είναι εντεταγμένη στο θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού συστήματος».

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τόνισε από την πλευρά του, ότι, αν και ο θεσμός της μαθητείας λειτουργεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, χρειάζεται η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που ακολουθούν το συγκεκριμένο μοντέλο εκπαίδευσης, για μεταφορά τεχνογνωσίας και best practices, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), κ. Στέφανος Αγιάσογλου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, λέγοντας ότι «η ΕΕΣΣΤΥ αντιλαμβάνεται την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλα εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού και για το λόγο αυτό συμμετέχει στο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης, προσφέροντας 140 θέσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης για τα τεχνικά επαγγέλματα, για ειδικότητες, όπως ηλεκτροσυγκολλητές, ηλεκτρολόγοι, εφαρμοστές και τεχνίτες μετάλλων».
Τέλος, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το VETnet χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, συντονίζεται από την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων της Γερμανίας και υποστηρίζεται για την εφαρμογή του στην Ελλάδα από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και άλλους εταίρους.


Πηγή:www.capital.gr