Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Καταγγελίες για τον προαστιακό στο Λαύριο από τους εργαζομένους στην ΕΡΓΟΣΕ

O Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ, με αφορμή το έργο επέκτασης του προαστιακού στο Λαύριο περνάει στην αντεπίθεση και ασκεί δριμεία κριτική στον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον πρόεδρο του ΟΣΕ, κάνοντας λόγο για δήθεν λύσεις με τα μισά χρήματα.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ αρπάζοντας την ευκαιρία με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΟΣΕ για το εν λόγω έργο (υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ για τα χαρακτηριστικά του έργου και το κόστος), καταγγέλλουν το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε κανένα στέλεχος της εταιρείας, στην ενημέρωση της Βουλής επιρρίπτοντας την ευθύνη στον υπουργό Μεταφορών.

Επίσης, κάνουν λόγο για «σύμπραξη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στη διαχρονική στρατηγική επιδίωξη ορισμένων κύκλων για αποδυνάμωση και απαξίωση του παραγόμενου έργου της ΕΡΓΟΣΕ, με σκοπό την εκχώρηση της διαχείρισης των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων σε ιδιωτικά συμφέροντα".

Σε ό,τι αφορά το έργο, αφού τονίζουν ότι η ΕΡΓΟΣΕ είναι αποκλειστικώς υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και τη διεκπεραίωση όλων ανεξαιρέτως των διαδικασιών δημοπράτησης, επίβλεψης και παραλαβής των έργων, επικρίνουν τόσο υπουργό όσο και τον πρόεδρο του ΟΣΕ, επισημαίνοντας πως "η αναφορά του ΟΣΕ, σε δήθεν λύση, "με τα μισά χρήματα", συνολικού προϋπολογισμού μόλις 140 εκατ. είναι απολύτως έωλη, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, το οποίο η ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και ανεξάρτητοι πιστοποιημένοι εκτιμητές προσδιορίζουν σε κάθε περίπτωση σημαντικά άνω των 100 εκατ.".

“Συνεπώς η αρχική προεκτίμηση της ΕΡΓΟΣΕ για έργο συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των απαλλοτριώσεων, αποτελεί την μοναδική έως σήμερα διαθέσιμη και βάσει μελετών επιστημονικά τεκμηριωμένη προεκτίμηση".

Τέλος, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ, αναφέρουν πως ο σχεδιασμός μεγάλων έργων υποδομής που θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρων περιοχών της χώρας για τις επόμενες γενιές, δεν επιτρέπεται να γίνεται «με επιπόλαιους εντυπωσιασμούς στη βάση προσωπικών στρατηγικών ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων, με προχειρότητα και ερήμην της απαραίτητης επιστημονικής επάρκειας, γνώσης και τεκμηρίωσης, η οποία πρέπει να παρέχεται από τους θεσπισμένους από την Πολιτεία καθ' ύλην αρμόδιους και υπεύθυνους προς τον σκοπό αυτό φορείς».

newsit