Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η «ΕΚΑΒΗ» στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου του ΟΣΕ

Η καλλιτεχνική εταιρεία «επωδός» και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), «ξαναδίνουν ζωή» στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου, με την τραγωδία «Εκάβη» του Ευριπίδη, από τις 14 έως τις 24 Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα παρουσιαστεί αρχαιοελληνική τραγωδία στην αποβάθρα ενός σταθμού τρένου.

To 2014 συμπληρώνονται 130 χρόνια από τα εγκαίνια του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου ΟΣΕ, γεγονός που συμπίπτει με την ανάληψη της κοινής πρωτοβουλίας ΟΣΕ, Δήμου Αθηναίων και ΓΑΙΑΟΣΕ για την μετατροπή του σε Σιδηροδρομικό Μουσείο.
Το περίτεχνο κτήριο, αποτελεί μικρογραφία του σταθμού “Chemins de fer Orientaux” στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως τον έντονα ανατολίτικο χαρακτήρα εκείνου. Βρισκόταν επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πάτρας και εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1884.
Χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης το 1985, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για ένα επίμηκες, διαμπερές και συμμετρικό κεντρικό διώροφο κτήριο εκατέρωθεν του οποίου εκτείνονται δύο ισόγειες πτέρυγες. Συνδυάζει τις αρχές του νεοκλασικισμού, υιοθετώντας και πλήθος στοιχείων Art Nouveau, ενώ στην πίσω πλευρά του κτηρίου βρίσκεται η επιμήκης αποβάθρα.
Ο αρχικός πυρήνας του Σιδηροδρομικού Σταθμού χτίστηκε κατά την περίοδο 1884 - 1889, βάσει σχεδίων ομάδας Γάλλων μηχανικών. Την τελική του μορφή, ωστόσο, έλαβε μεταξύ των ετών 1912 - 1913, σε σχέδια του Ερνστ Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller), οπότε και προστέθηκαν οι χαρακτηριστικοί τρούλοι στη θέση των στεγών.
Η «Εκάβη» πραγματεύεται τον αφανισμό και την διαδρομή ενός ξεριζωμένου λαού που οδηγείται σε ξένο τόπο, σκλαβωμένος. Σε ένα σταθμό της διαδρομής του χάνεται και η τελευταία ελπίδα διάσωσής του.
Ο σταθμός επιλέχθηκε σαν φυσικό σκηνικό  όχι μόνο διότι αποτελεί ένα κτήριο αρχιτεκτονικού κάλους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά γιατί συνάδει απόλυτα με την οπτική της σκηνοθεσίας που τοποθετεί την τραγωδία κοντά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σταθμός που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα «έχει δει» δυο δικτατορίες, δυο πολέμους και «έχει ζήσει» την γερμανική κατοχή και δεκάδες μεταφορές αιχμαλώτων. Στην αποβάθρα του εκατομμύρια άνθρωποι συναντήθηκαν ή αποχωρίστηκαν φεύγοντας για λίγο ή για πάντα από την χώρα.
Ο σταθμός ακόμη και σήμερα στέκει περήφανος και επιβλητικός θυμίζοντας την Ελλάδα που βρίσκει την δύναμη να σταθεί όρθια ακόμη και μέσα από τις στάχτες της ακριβώς, όπως και η τραγική βασίλισσα της Τροίας που μέσα στα δεινά της βρίσκει την δύναμη να παλέψει.
Η μετάφραση είναι του αείμνηστου Νίκου Χουρμουζιάδη, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Κονταξής, τη μουσική ο Γεράσιμος Τριανταφύλλου και τη χορογραφία ο Σίμωνας Πάτροκλος.
Την Εκάβη ερμηνεύει η Άννα Χατζηχρήστου. Συμμετέχουν ακόμα οι ηθοποιοί: Ηλίας Γκογιάννος, Μαρία Τζανουκάκη, Μαρβίνα Πυτιχούτη, Στέργιος Ιωάννου, Ιορδάνης Καλέσης, Κική-Γκαρίμα Σαρηγιαννίδη, Νατάσα Παπαδάκη, Κατερίνα Οικονομίδη, Κώστας Τραφαλής, Χρυσούλα Ζυβοπούλου, Φλώρα Παπαντωνίου, Εύη Καρά. Στο ρόλο του Πολυμήστωρα ο Γιώργος Μάζης.
Η πολιτιστική αυτή προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
Ο Σταθμός βρίσκεται στην οδό Σιδηροδρόμων (Στάση Μετρό: Μεταξουργείο – σχεδόν απέναντι από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής επί της οδού Δηληγιάννη 24-26). Πληροφορίες – κρατήσεις στο 6907315161 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekavidrama@gmail.com.
Χορηγός είναι το ΖΑΓΟΡΙ Α.Ε., υποστηρικτές είναι η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και η ΓΑΙΑΟΣΕ  Α.Ε., και χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «Καθημερινή»