Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Τρένο, ποδήλατο... βουτιά!

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ
Οι νέοι γεμίζουν τα βαγόνια του προαστιακού. Σε 22 λεπτά της ώρας είναι σε Νέους Πόρους και Πλαταμώνα. Με λίγα ευρώ στην τσέπη, ποδήλατο και... κατοικίδια

Σάββατο πρωί. Σταθμός του ΟΣΕ. Φωνές, εφηβικός ενθουσιασμός και ανυπομονησία. Ρακέτες βαλμένες ανάποδα στην τσάντα. Μια μπάλα στα χέρια ενός νεαρού. Καπέλα με σηκωμένο γείσο και φορεμένα μαγιό. Κάποια μάτια ξενυχτισμένα από τη χθεσινοβραδινή βόλτα και η σαγιονάρα σέρνεται βαριά...
Η νέα γενιά της Λάρισας πάει για μπάνιο και τα βαγόνια του προαστιακού «αναστενάζουν».
Κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες είναι οι νεαροί που επιλέγουν το τρένο για να βρεθούν στα παράλια του νομού Πιερίας με τα οποία όμως εδώ και πολλά χρόνια η Λάρισα έχει συναισθηματικό δέσιμο. Πλαταμώνας και Νέοι Πόροι λοιπόν.
«Με 12 ευρώ μπορείς να περάσεις μια χαρά» τονίζει ένας νεαρός αφήνοντας για λίγο το smartphone του. «Τα μισά θα τα δώσεις στα εισιτήρια και τα άλλα μισά σε ένα καφέ και κάτι να φας. Αν θέλεις όμως μπορείς να τη βγάλεις και πιο φτηνά καθώς μπορείς να πάρεις να τσιμπήσεις και κάτι από το σπίτι σου».
Παρέες - παρέες περιμένουν την ώρα της αναχώρησης. Όχι βέβαια ότι βιάζονται και ιδιαίτερα... «Στον Αγιόκαμπο είναι ωραία με καλή θάλασσα και έχει πολύ κόσμο στα μαγαζιά αλλά το ΚΤΕΛ είναι ακριβότερο για μας. Εμείς αμάξι δεν έχουμε, με τους γονείς μας δεν λέει να πάμε οπότε...» μας λέει ένας άλλος φυσώντας το καπνό του τσιγάρου με στόχο να τον δούν και τα κορίτσια της διπλανής παρέας. «Άσε που έχει και χαβαλέ μέσα στο βαγόνι. Είναι καλή φάση. Το δύσκολο όμως είναι στην επιστροφή. Εκεί υπάρχει ένας συνωστισμός και δεν χωράμε αλλά και πάλι βολευόμαστε».
Πλαταμώνας ή Νέοι Πόροι; Ρωτάμε μια κοπελιά που κάθεται με τις φίλες της και συζητάει τι άλλο για τις πανελλήνιες εξετάσεις. «Βασικά και στους Νέους Πόρους μια χαρά είναι. Αν θέλεις όμως περπατάς και φτάνεις στον Πλαταμώνα. Αναλόγως τις ορέξεις του καθενός».
Να και δύο κοπέλες που επέλεξαν να πάρουν τα ποδήλατά τους για τη μετακίνηση. Έξυπνο και πρακτικό. Φυσικά και δεν είναι οι μόνες καθώς μέχρι την ώρα της αναχώρησης δεκάδες είναι οι ποδηλάτες που παίρνουν μαζί τους και το δίτροχο μέσο τους. Για τους οκτώ πρώτους όμως αυτή η δυνατότητα, καθώς όλα δεν χωρούν στο τρένο.
Πιο πέρα και μια άλλη νεαρή που επέλεξε να πάρει μαζί της και το κατοικίδιό της. Ο καθένας με τις επιλογές του.
ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ...
Καταγράφοντας αυτή τη σημαντική αύξηση στην κίνηση των σαββατοκύριακων κυρίως από τους νέους Λαρισαίους ζητήσαμε και την άποψη ενός ειδικού. Του κ. Κωνσταντίνου Αδάμου που είναι προϊστάμενος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Λάρισας.
«Το εισιτήριο στοιχίζει μόλις 3 ευρώ για νέους κάτω των 26 ετών και το δρομολόγιο διαρκεί για τους Νέους Πόρους μόλις 22 λεπτά της ώρας. Αν μη τι άλλο βάσει της οικονομικής κρίσης και της θέλησης των παιδιών να πάνε ανεξάρτητα και με ασφάλεια στην παραλία αποτελεί πλέον μια από τις πιο βασικές επιλογές τους. Αν τώρα μεγαλώσουν και πιάσουν και δουλειά τότε μπορεί με το αυτοκίνητό τους να επιλέξουν κάτι το διαφορετικό. Προς το παρόν όμως διαλέγουν το τρένο» σχολιάζει για αρχή.
Στη συνέχεια θέλαμε να μας δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μετακινήσεων. «Μιλάμε για 12 δρομολόγια και άλλα τόσα επιστροφής. Αν υπολογίσουμε πως υπάρχουν 333 θέσεις για καθήμενους και χώρος για άλλους 190 όρθιους τότε 523 άτομα είναι το ανώτερο που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε δρομολόγιο», ενώ για τις ώρες που επιλέγουν κυρίως οι νέοι να ταξιδέψουν: «Μετά τις 11.00 κυρίως καθώς έχουν και να... ξενυχτήσουν την προηγούμενη νύχτα. Άλλωστε αν δεν ξενυχτήσουν και οι νέοι ποιοι θα το κάνουν;»
Όσον αφορά τώρα στο γεγονός πως στην επιστροφή τα πράγματα είναι δύσκολα για τους επιβάτες τονίζει: «Είναι πρόβλημα η επιστροφή και αυτό το γνωρίζουμε. Οι νεαροί αλλά και όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως ηλικίας επιλέγουν όταν πηγαίνουν διαφορετικά δρομολόγια όμως στην επιστροφή θέλουν να πάρουν εκείνα των 7 μ.μ. με 7.30 μ.μ. Θέλουν να επιστρέψουν στη Λάρισα να κάνουν ένα μπάνιο να ξεκουραστούν λιγάκι και να ξαναβγούν έξω για διασκέδαση».
Κάνοντας λόγο για έκτακτα δρομολόγια αναφέρει: «Είναι θέμα τροχαίου υλικού και προσωπικού. Προσπαθούμε να βάλουμε έκτακτα που θα πάνε μέχρι το Λιτόχωρο αλλά είναι δύσκολο» και προσθέτει: «Λόγω ρεύματος δεν μπορούν να βρίσκονται δύο τρένα στην ίδια γραμμή καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης τάσης. Πρέπει να φτάσει το ένα στη Λάρισα και μετά να φύγει το επόμενο από τους Νέους Πόρους. Ελπίζουμε να βρεθεί λύση».
Πέρυσι υπήρχε και λεωφορείο που μετέφερε τους επιβάτες του τρένου με μόλις ένα ευρώ στον Πλαταμώνα όμως «το μέτρο απέτυχε. Ανέβαιναν μόλις 7-8 άτομα. Οι νέοι επιλέγουν να δώσουν αυτό το ευρώ σε έναν καφέ αν βάλουν ακόμα πενήντα λεπτά. Άλλωστε όπως απέδειξαν δεν παθαίνουν τίποτα αν περπατήσουν και λιγάκι».
Μπερδεμένη και άξια ανάλυσης η ψυχολογία των νέων. Οι μικροί Λαρισαίοι μπορεί να δείχνουν ασυμβίβαστοι και να το γράφουν με τατουάζ στα χέρια τους όμως δεν ξεχνάνε τα οικονομικά προβλήματα των γονιών τους. Το σέβονται και προσπαθούν να «βγάλουν» το μπανάκι τους με ένα δεκάευρο. Έστω και έτσι θα γελάσουν, θα πιούνε καφεδάκι, θα κάνουν τις τρέλες τους και τη «λεζάντα» τους στο άλλο φύλο. Κάθε Σαββατοκύριακο με τα δρομολόγια της... βουτιάς η Λάρισα ταξιδεύει.

Του Κ. Γκιάστα
Φωτ. Ν. Σιούμκας

"Ελευθερία" Λάρισας