Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΓΑΙΑΟΣΕ: Έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το Θριάσιο

της Μάρως Τσαντήλα
Σχετικά με τα σημεία όπου θα αναπτυχθούν αλλά και για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στο Θριάσιο ρωτούν οι υποψήφιοι επενδυτές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη χώρων μεταποίησης.
Σε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο προχώρησε η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παράταση δίνεται μετά από αιτήματα από την πλευρά των ενδιαφερόμενων προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα σχετικάμε τα σχέδια για το εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληγε στις 11 Ιουλίου, ενώ νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων έχει οριστεί η 1η Αυγούστου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό καταγράφεται ιδιαίτερα σημαντικό και πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί αφορούν τόσο τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και το μοίρασμα των οικοπέδων, όσο και τις χρήσεις που θα φιλοξενηθούν. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί και για τις σημαντικές εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει στον χώρο ο ΟΣΕ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο γενικότερο σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον κι αρκετά είναι τα αιτήματα συμμετοχής στη διαδικασία που έχουν κατατεθεί ήδη. Μεταξύ των ενδιαφερομένων βρίσκεται η Cosco όπως και άλλες, μεγάλες, όπως αναφέρεται, πολυεθνικές. Η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ αναμένει μεγάλη συμμετοχή στη φάση αυτή. Μάλιστα έχει κάνει και η ίδια κινήσεις για να προσελκύσει ενδιαφέρον ενημερώνοντας για τον διαγωνισμό εταιρείες που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συμμετάσχουν σε αυτόν. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν κυρίως μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση σημαντικών λιμανιών της Ευρώπης.
Κέντρο συναρμολόγησης για προϊόντα Apple

Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη έκταση αλλά και για τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε εκεί να φιλοξενηθούν εγκαταστάσεις μεταποίησης έχει εκδηλωθεί από τη Foxconn, την εταιρεία που, ως υπερβολάβος, συναρμολογεί προϊόντα για λογαριασμό της αμερικανικής Apple. Πριν από ένα περίπου εξάμηνο στελέχη της Foxconn ήρθαν σε επαφή με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό, που τότε βρισκόταν υπό συζήτηση για τη διαμόρφωση των όρων του.

Τα στελέχη της Foxconn επισκέφθηκαν μάλιστα το Θριάσιο για να δουν τις εγκαταστάσεις. Ανάμεσα σε αυτές που τράβηξαν το ενδιαφέρον τους ήταν και το κτίριο αποθηκών Κ,1 που έχει φτιάξει στην έκταση αυτή ο ΟΣΕ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται να έχει ως στόχο την κατασκευή κέντρου συναρμολόγησης των προϊόντων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στόχος είναι αφενός η μείωση του κόστους των προϊόντων, καθώς η εισαγωγή των τελικών προϊόντων είναι πολύ ακριβότερη, αφετέρου η εξασφάλιση ευρωπαϊκής σήμανσης για τα εν λόγω είδη.

Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχουν χρησιμοποιήσει ήδη, με μεγάλη επιτυχία, αρκετές πολυεθνικές όπως η HP, η Huawei κ.ά, οι οποίες έχουν εγκαταστήσει εργοστάσια συναρμολόγησης σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Μάλιστα αρκετές από τις εταιρείες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης των προϊόντων προς τα εργοστάσια αυτά.

Το ζήτημα της δημιουργίας κέντρου μεταποίησης στο Θριάσιο είχε τεθεί και στον τελευταίο διαγωνισμό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου από την πλευρά της Cosco, η οποία ζητούσε επίσης τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορευμάτων. Ωστόσο η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν ασυμβατότητες με το κοινοτικό δίκαιο. Αυτήν τη φορά, όμως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις αναπτύξεις που θα προχωρήσουν θα υπάρχει και μεταποιητική δραστηριότητα. Προϋπόθεση βέβαια είναι να στεφθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα που αφορά την αξιοποίηση της έκτασης.