Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Επεκτείνουν στο σιδηρόδρομο τα προγράμματα μαθητείας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Μετά από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, σειρά να ωφεληθούν από τη φθηνή εργασία παίρνουν οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι.
Πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατά τα πρότυπα του γερμανικού συστήματος, ανακοίνωσε πως ξεκινά τοΕλληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).
Το πρόγραμμα προβλέπει 140 θέσεις εκπαίδευσης για άνεργους νέους από 18 έως 20 ετών. Η διάρκεια της εκπαίδευσης προσδιορίζεται σε 2 με 3 χρόνια και, έπειτα από εξετάσεις, οι σπουδαστές θα αποκτούν δύο πτυχία, αναγνωρισμένα από τα ελληνικά υπουργεία Παιδείας κι Εργασίας, αλλά και από το γερμανικό κράτος, μέσω του Επιμελητηρίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Είχε προηγηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα «διττής επαγγελματικής κατάρτισης» σε επαγγέλματα του κλάδου του τουρισμού (ξενοδοχοϋπαλλήλους, μάγειρες, επισιτιστές, υπαλλήλους τουριστικών γραφείων), που λειτούργησε την περασμένη χρονιά, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και τη στήριξη μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έμφαση δίνεται στην πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις, σε «πραγματικές συνθήκες εργασίας». Ετσι, η ενδοσχολική εκπαίδευση διαρκεί τέσσερις μήνες κάθε έτος και η μαθητεία καταλαμβάνει τους υπόλοιπους οκτώ μήνες, εφοδιάζοντας τις επιχειρήσεις με πάμφθηνους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Για την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας

Τα ίδια βήματα ακολουθεί και το πρόγραμμα της ΕΕΣΣΤΥ, στο οποίο οι νέοι και οι νέες «θα εκπαιδεύονται υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας, καθώς μέρος της μαθητείας τους θα πραγματοποιείται στα μηχανοστάσια και τα εργοστάσια της γερμανικής εταιρείας», δηλαδή στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn). Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο χρηματοδοτούμενο από το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας, πρόγραμμα VETnet, στο οποίο συμμετέχουν 11 διμερή γερμανικά επιμελητήρια, υπό το συντονισμό της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων της Γερμανίας.
Στη σχετική ανακοίνωση, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σημειώνει πως σκοπός της πρωτοβουλίας του είναι «να προωθηθεί περαιτέρω η διττή επαγγελματική εκπαίδευση και να αντιληφθούν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ο επιχειρηματικός κόσμος, η πολιτική ηγεσία, οι γονείς και τα παιδιά, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική».
Τον ίδιο στόχο διακηρύσσουν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, που χαρακτηρίζουν το θεσμό της μαθητείας «θεμέλιο λίθο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», δίνοντας ένα περίγραμμα για όσα επιφυλάσσει η καπιταλιστική ανάπτυξη στη νεολαία. Σήμερα, η μαθητεία των σπουδαστών των σχολών του ΟΑΕΔ αμείβεται στο 75% του κατώτερου ημερομισθίου, δηλαδή με μεροκάματο χαμηλότερο από 18 ευρώ. Παράλληλα, η επέκτασή της στο σύνολο των μαθητών των επαγγελματικών σχολών και σχολείων προμηνύει ακόμα χειρότερους όρους, που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Ενδιαφέρον με παρελθόν

Στο έδαφος της μεγάλης ανεργίας, η μαθητεία αξιοποιείται ως «δόλωμα», προβάλλεται ως ένας τρόπος για να εξασφαλίσει η νεολαία μια πολυπόθητη θέση εργασίας. Ειδικά για την περίπτωση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το ενδιαφέρον τους δεν είναι καινούργιο. Πριν δύο χρόνια, τον Ιούλη του 2012, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, στην προσπάθειά τους ν' αντιμετωπίσουν ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, εξέταζαν το ενδεχόμενο να προσλάβουν νέους ανέργους από την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή προσωπικού της επιχείρησης στον Τύπο, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι εξέταζαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε νέους και ανέργους, καθώς εκτιμούσαν πως τα επόμενα 10 χρόνια θα χρειαζόταν να καλύψουν 80.000 θέσεις εργασίας. Είχαν μάλιστα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 80 ημερών για μακροχρόνια ανέργους, προκειμένου να εργαστούν στη συνέχεια στη στελέχωση των συρμών.
Το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων να βάλουν για τα καλά πόδι στην επαγγελματική εκπαίδευση δεν εξαντλείται στην εκμετάλλευση των νέων, που κάτω από την ταμπέλα της μαθητείας γίνονται φθηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Επιδιώκουν πιο ενεργή ανάμειξη σε κάθε πλευρά της τεχνικής - επαγγελματικής κατάρτισης: Θέλουν να περάσουν στα χέρια τους η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών, η εκπαίδευση, οι εξετάσεις και η πιστοποίηση. Να επιλέγουν οι ίδιοι τις ειδικότητες που θα αναπτυχθούν, με βάση τους κλάδους στους οποίους ενδιαφέρονται να επενδύσουν, προσδοκώντας μεγαλύτερα κέρδη.

Πηγή: "Ριζοσπάστης"