Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Πόσα "φορτηγά" μεταφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθημερινά;

Φορτίο που αναλογείς σε 60 φορτηγά διακινείται καθημερινά με βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με την εταιρεία να έχει πιάσει τον στόχο που έθεσε μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Όταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολόγησε τον περασμένο Δεκέμβριο το εν λόγω εμπορευματικό δρομολόγιο σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, στόχος ήταν να αντλήσει το 10% του μεριδίου αγοράς του οδικού μεταφορικού έργου μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η ζήτηση του δρομολογίου από τις εταιρείες και η συνεργασία με τον ΣΕΒ οδήγησαν στην διακίνηση φορτίου ανάλογου των 60 φορτηγών ημερησίως, από τα 600 φορτηγά που ταξιδεύουν από και προς την Θεσσαλονίκη καθημερινά.


Εκτός από την διεύρυνση της πελατειακής βάσης του συγκεκριμένου δρομολογίου, το οποίο διακινεί ολόκληρα εμπορευματοκιβώτια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ευελπιστεί με την ενίσχυση της ευελιξίας της να προσελκύσει και νέους πελάτες. Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας μεταφοράς μεμονωμένων παλετών με εμπορεύματα για τις εταιρείες - υποψήφιους πελάτες, που επιθυμούν να μεταφέρουν μικρότερο όγκο προϊόντων.
Στην παρούσα φάση η εταιρεία λειτουργίας του ΟΣΕ εξυπηρετεί ήδη την πολυεθνική P&G μεταφέροντας προϊόντα της από την Αθήνα, συνεργασία την οποία προγραμματίζει να διευρύνει, αυξάνοντας τον όγκο των διακινούμενων προϊόντων. Παράλληλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΑΒ Βασιλόπουλος με στόχο να αναλάβει την μεταφορά προϊόντων της εταιρείας από την πρωτεύουσα στην Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς


Η συνολική ζήτηση για σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων αυξάνεται συνεχώς, με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να επισημαίνουν ότι το σημαντικότερο στην παρούσα φάση δεν είναι οι επιδόσεις των εμπορευματικών δρομολογίων, αλλά η αναπτυξιακή τους προοπτική.

"Όσους περισσότερους πελάτες έχουμε, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην υπηρεσία που έχουμε να προσφέρουμε", εξηγούν στο Reporter, στελέχη της εταιρείας, σημειώνοντας ότι "στην παρούσα φάση επιχειρούμε να χτίσουμε μια πελατειακή βάση όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη διαφημίζοντας την υπηρεσία μέσω του υψηλού επιπέδου των παροχών μας".


Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι αυξάνεται η ζήτηση και για τα διεθνή δρομολόγια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Hewlett Packard, προέβλεπε την μεταφορά των προϊόντων της στην Τσεχία μέσα σε πέντε ημέρες. Στην πράξη όμως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει καταφέρει να μεταφέρει το εμπόρευμα του αμερικανικού κολοσσού μέσα σε τρεις σχεδόν ημέρες, γεγονός το οποίο έχει ενθαρρύνει σημαντικά τόσο τον νέο πελάτη της, όσο και πιθανούς καινούριους.
Η επιτυχία των διεθνών δρομολογίων επαφίεται μεταξύ άλλων και στην μορφή των συμφωνιών που έχει πετύχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα ξένα σιδηροδρομικά δίκτυα, περιορίζοντας σημαντικά τους αρχικώς υπολογισμένους χρόνους ταξιδιού. Στην παρούσα φάση η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με επικεφαλής των σιδηροδρομικών δικτύων άλλων χωρών, αναζητώντας τρόπους επιτάχυνσης των σιδηροδρομικών δρομολογίων.
Μεταξύ αυτών και η πρόσφατη συζήτηση του προέδρου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θ. Ζηλιασκόπουλου, με τις αρχές των Σκοπίων, προκειμένου να επιτραπεί η ταχύτερη διέλευση των τρένων από τα δίκτυα της γειτονικής χώρας.

Χαρά Αυγερινού
Πηγή:www.reporter.gr