Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Πάνω από 5 δις ευρώ οι αναγκες για Μέσα Σταθερής Τροχιάς στην Αθήνα

Εντυπωσιακά έργα με εντυπωσιακά νούμερα




Το νέο Ρυθμιστικό για την Αθήνα και την Αττική είναι πραγματικά πλούσιο. Αν πραγματοποιηθούν όλα τα έργα για την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς τότε η πρωτεύουσα θα αρχίσει να μοιάζει με Ευρωπαϊκή Μητρόπολη.

Μετρό με 100 σταθμούς, 6 γραμμές Τραμ, ισχυρός Προαστιακός για την κάλυψη της Αττικής και διασύνδεση μεταξύ τους που δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό πλέγμα. Αν όλα αυτά τα έργα κατασκευαστούν τότε θα έχουμε να λέμε για πολλά χρόνια.

Το βέβαιο είναι πως σύμφωνα με τις επιταγές του Ρυθμιστικού θα πρέπει να κατασκευαστούν 43 χιλιόμετρα και 37 σταθμοί Μετρό, 32 χιλιόμετρα και περίπου 60 σταθμοί Τραμ, 36 χιλιόμετρα και 12 σταθμοί Προαστιακού, 1 περιμετρική γραμμή monorail (ή τραμ) στο λιμάνι του Πειραιά και μία γραμμή Ελληνικό-Αεροδρόμιο (αν τελικά αυτό αποφασιστεί) Προαστιακού ή BRT.

Σήμερα στο Ypodomes.com κάναμε μία ανάλυση τι θα έπρεπε να κατασκευαστεί προκειμένου να έχουμε αυτό το εντυπωσιακό –στο χαρτί τουλάχιστον- αποτέλεσμα.

ΜΕΤΡΟ: 43χλμ/37 Σταθμοί
ΓΡΑΜΜΗ 1 : 3 ΣΤΑΘΜΟΙ. Στην Γραμμή 1 θα πρέπει να κατασκευαστεί η επέκταση Κηφισιά-Νέα Ερυθραία. Το μήκος είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα περιλαμβάνει 2 σταθμούς και υπογειοποίηση του υπάρχοντος σταθμού ΚΗΦΙΣΙΑ. Επιπρόσθετα αν έχουμε και την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς θα προκύψει ένας ακόμα σταθμός στο ύψος του Κεράνη.

ΓΡΑΜΜΗ 2: 5 ΣΤΑΘΜΟΙ. Στην γραμμή 2 θα πρέπει να κατασκευαστεί η επέκταση από την Ανθούπολη μέχρι το Ίλιον με 4χλμ και 3 σταθμούς και η επέκταση από Ελληνικό στην Γλυφάδα με 3χλμ και 2 σταθμούς.

ΓΡΑΜΜΗ 4: 29 ΣΤΑΘΜΟΙ: Μιλάμε για συνολική κατασκευή της γραμμής 4. Από τον Περισσό μέχρι τον Ευαγγελισμό (11χλμ-11 σταθμοί), από Ευαγγελισμό μέχρι Εθνική Οδό μέσω Κηφισίας (15 σταθμοί) και τον κλάδο Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη. Συνολικό μήκος 33χλμ.

ΤΡΑΜ: 32 χιλιόμετρα γραμμών/60 σταθμοί περίπου
Εδώ και αν έχουμε σωρεία κατασκευών. Δείτε παρακάτω:
-Σύνταγμα-Πλ. Αιγύπτου -Άνω Πατήσια (8χλμ)
-Σταθμός Λαρίσης-Νοσοκομείο Παίδων-Γουδί (5χλμ)
-Καμίνια-Κέντρο Πειραιά-Χατζηκυριάκειο-Φρεατίδα (3χλμ)
-Λιμάνι Πειραιά-Κερατσίνι-Πέραμα (9χλμ)
-Άγιος Κοσμάς- Λ.Βουλιαγμένης (σταθμός Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ) (2χλμ)
-Λιμένας Κρουαζιερόπλοιων- Ακτή Κονδύλη-Δραπετσώνα (5χλμ)

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: 36χλμ/12 σταθμοί
Κλάδος Δ.Πλακεντίας-Ραφήνα: 6χλμ/4 σταθμοί
Κορωπί-Λαύριο 30χλμ/8 σταθμοί

Τέλος δεν ξεχνάμε πως μέσα στο Νέο Ρυθμιστικό υπάρχει η περιμετρική γραμμή monorail στο λιμάνι του Πειραιά (που εναλλακτικά θα είναι γραμμή Τραμ) και η γραμμή από το Ελληνικό μέχρι το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει, δηλαδή αν θα έχουμε μία γραμμή BRT (Bus Rapid Transit) ή μία γραμμή Προαστιακού.

Το κόστος όλων των παραπάνω για να πραγματοποιηθούν ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ και υπόσχονται να μεταμορφώσουν την Αθήνα. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ευχηθούμε όλα αυτά κάποτε να τα δούμε να λειτουργούν και να κάνουν την πρωτεύουσα μία εντυπωσιακή συγκοινωνιακή Μητρόπολη.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com