Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μήνυμα για τη λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου με την εκδρομή Καλαμάτα - Χράνοι. Δείτε το βίντεο


Μήνυμα για τη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία και για την ανάπτυξη του εκδρομικού τουρισμού με το τρένο, έστειλαν οι φίλοι του σιδηροδρόμου με την εκδρομή που πραγματοποίησαν το Σάββατο από την Καλαμάτα στους Χράνους και το Λεύκτρο (Μπιλάλι) της Αρκαδίας. 
Στην εκδρομή, που οργάνωσε το διαδικτυακό φόρουμ φίλων του σιδηροδρόμου Amnizia Railfan Club, το τρένο ξεκίνησε μετά τις 8.30 το πρωί από το σταθμό της Καλαμάτας και επέστρεψε το απόγευμα. Η πρώτη μεγάλη στάση έγινε στο Ζευγολατιό, όπου οι ταξιδιώτες στο καφενείο του σταθμού με τα εντυπωσιακά πλατάνια δοκίμασαν το παραδοσιακό παστέλι της περιοχής. Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τις εντυπωσιακές γέφυρες, τους διατηρητέους πέτρινους σταθμούς και το μοναδικό τοπίο σε μια από τις πιο όμορφες διαδρομές του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Στους Χράνους είχε οργανωθεί υποδοχή, ενώ το τρένο έφθασε έως το σταθμό του Λεύκτρου, στο Μπιλάλι, το σταθμό που εξυπηρετούσε τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Το "παρών" στην εκδρομή έδωσε και ο σύμβουλος διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Λευτέρης Μαρούσης, ο οποίος σημείωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας για την ανάπτυξη του εκδρομικού τουρισμού σε αρκετά σημεία της χώρας (κοιλάδα Νέστου, Πήλιο, Καλαμπάκα - Μετέωρα, Καλάβρυτα κ.λπ.).
Ο Γιώργος Τσακογιάννης, ιδιοκτήτης του Amnizia, επεσήμανε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε το δίκτυο της Πελοποννήσου που έχει καταρρεύσει» και παρατήρησε: «Δεν μας βοηθούν, όμως, ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Απαιτούνται μεγάλες δαπάνες για να κυκλοφορήσει ένα τρένο και μας ανέβασαν το κόστος της εκδρομής την τελευταία στιγμή, με αυτή την κρίση. Δε δείχνουν το ενδιαφέρον που πρέπει ώστε να κυκλοφορεί τουριστικά το τρένο. Πρέπει να δουν το θέμα των τιμών».

Ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Νάθενας και μέλος του Amnizia, εξέφρασε τη θλίψη του, «γιατί δε λειτουργεί ο προαστιακός στην Καλαμάτα» και σημείωσε: «Πεζοί, ποδήλατα και προαστιακός μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της πόλης. Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να πιέσουν για τον προαστιακό και για το εκδρομικό τρένο».

Ο Ευστράτιος Τσάκος, μέλος του Amnizia, παρατήρησε ότι «θέλουμε το σιδηρόδρομο για την Πελοπόννησο» και τόνισε: «Η εκδρομή αποτελεί μήνυμα για την επαναλειτουργία του προαστιακού στη Μεσσηνία και για τη λειτουργία του τρένου με εκδρομικό χαρακτήρα. Καλούμε όλους τους Καλαματιανούς να δραστηριοποιηθούμε για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς».

Γ.Σ.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/40502-kalamata-xrano



"Ελευθερία" Καλαμάτας