Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Οι σιδηροδρομικοί του Αντιαεροπορικού

Στον αντιφασιστικό αγώνα των σιδηροδρομικών αναφέρεται με επιστολή του στην  εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας  ο πρόεδρος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών κ. Γιάννης Πολυμέρου. Στην επιστολή του ο κ. Πολυμέρου αναφέρει:
"Ο Δήμος Λαρισαίων κάθε χρόνο διοργανώνει στο χώρο του μνημείου «Αντιαεροπορικό» εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των 40 πατριωτών που στις 8 Μαρτίου του 1944, πριν 70 χρόνια, εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής ως αντίποινα για τη δράση και τα σαμποτάζ που πραγματοποιούσαν συνεχώς τα χρόνια της κατοχής οι αντιστασιακές οργανώσεις.

Οι Θεσσαλοί σιδηροδρομικοί συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας. Αλλωστε εδώ έδρασε το θρυλικό «Μηχανικό του Ολύμπου» που με ανατινάξεις αμαξοστοιχιών και δολιοφθορές των γραμμών προκάλεσε σημαντική φθορά στον κατακτητή και προσέφερε τα μέγιστα στη μεγάλη νίκη των λαών κατά του φασισμού. Σιδηροδρομικές πηγές αναφέρουν τουλάχιστον έντεκα ανατινάξεις και είκοσι δολιοφθορές της σιδηροδρομικής γραμμής. Οι απώλειες των κατακτητών σε ανθρώπους και πολεμικό υλικό υπήρξαν πρωτοφανείς. Μια τέτοια ανατίναξη της Γερμανικής αμαξοστοιχίας 53, γεμάτης με Γερμανούς στρατιώτες και πολεμικό υλικό έγινε στα Τέμπη το βράδυ στις 22 προς 23 Φεβρουαρίου 1944 στη θέση Μάνση κοντά στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα και το εκεί υπάρχον παλαιό λατομείο. Δεκατρείς μέρες αργότερα η ανωτέρα διοίκηση των Γερμανών διέταξε ως αντίποινα την εκτέλεση των 40 πατριωτών από το στρατόπεδο κρατουμένων στο «Αντιαεροπορικό». Οι κατακτητές θεώρησαν ότι οι ανατινάξεις των τρένων και οι δολιοφθορές στην περιοχή ήταν έργο των σιδηροδρομικών στο οποίο συμμετείχαν και Λαρισαίοι, γι’ αυτό έδωσαν εντολή να συλληφθούν και να φυλακιστούν στο «Αντιαεροπορικό» ως αναρχικοί, προδότες και υπηρέτες του αντιστασιακού αγώνα. Οι παλαίμαχοι σιδηροδρομικοί μας ανέφεραν ότι συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν την 8.3.1944 οι κάτωθι πέντε, για τους οποίους ο σύλλογός μας συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων και ανεύρεσης συγγενών τους:
1. Σταυρόπουλος Σωτήριος, θερμαστής μηχανοστασίου Λάρισας
2. Στεργιάδης Μενέλαος, θερμαστής μηχανοστασίου Λάρισας
3. Παπαϊωάννου Γεώργιος του Βασιλείου εργάτης μηχανοστασίου Λάρισας
4. Στυμαράς ή Στυλιάρας Νικόλαος, υπάλληλος μηχανοστασίου Λάρισας
5. Γιαννόπουλος Αναστάσιος ή Τάσος, υπάλληλος γραφείου μηχανοστασίου Λάρισας.
Στα μνημεία που υπάρχουν στο «Αντιαεροπορικό» και στις προτομές του Γιάννη Πατέρα και Δήμητρας Τσάτσου, αναγράφονται τα ονόματά μόνο των τεσσάρων. Λείπει το όνομα του συναδέλφου Αναστασίου ή Τάσου Γιαννόπουλου. Ο σύλλογός μας προσπαθεί αφενός να αποκαταστήσει τη μνήμη του συναδέλφου γι’ αυτό και γίνονται προσπάθειες τεκμηρίωσης του ονόματός του και αφετέρου ενέργειες ανεύρεσης συγγενών των πάνω εκτελεσθέντων. Παρακαλούμε όσους ασχολούνται με τα θέματα της κατοχής 1943 - 1944 να ανατρέξουν στα αρχεία τους, μήπως και ευρεθούν περισσότερα στοιχεία για τους πιο πάνω εκτελεσθέντες συναδέλφους."
Για κάθε πληροφορία στο τηλ. 6977137255
Ο πρόεδρος
Γιάννης Πολυμέρου__

"Ελευθερια" Λάρισας