Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Στην ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση στο Λαύριο οι Δήμαρχοι Λαυρίου, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου

Συνάντηση στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ είχαν χθες οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής κος Δ,Λουκάς, Μαρκοπούλου κος Γ.Σοφρωνης και Σαρωνικού κος Σ.Μεθενίτης. Την πρωτοβουλία πήρε ο κος Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής και η κουβέντα αφορούσε αποκλειστικά την προώθηση του έργου της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από το Κορωπί στο Λαύριο.
Στην κουβέντα ήταν παρόντες και: το μέλος του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ κος Νικολάου (πρώην Δήμαρχος Χολαργού), ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κος Φιλίππου, πρώην Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή σε εκκρεμότητα, όπως η ολοκλήρωση των μελετών αλλά και οι διαφορές που υπάρχουν με τον ΟΣΕ.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κος Κ.Σπηλιόπουλος ενημέρωσε για την χάραξη της γραμμής, τους προβλεπόμενους σταθμούς και την σπουδαιότητα του έργου για την ανάπτυξη στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. Όπως είπε στο ypodomes.com "υπήρξε μία πολύ καλή συνεργασία, το έργο άλλωστε είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες τόσο της ΕΡΓΟΣΕ όσο και της Ε.Ε για τα νέα σιδηροδρομικά έργα της χώρας. Στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθεί μέχρι το 2015 και να ολοκληρωθεί εντός της νέας προγραμματικής περιόδου".
Από την πλευρά του ο κος Νικολάου είπε πως το λιμάνι του Λαυρίου έχει τεράστιες δυνατότητες τόσο στο επιβατικό όσο και στο εμπορευματικό τμήμα αλλά χωρίς την σύνδεση με τον Σιδηρόδρομο είναι δύσκολο να καταφέρει να αναπτυχθεί. Σε συνάρτηση δε με το Αεροδρόμιο θεωρεί πως η περιοχή μπορεί να εκτοξευθεί αναπτυξιακά καθώς οι τουρίστες θα μπορούν από το Ελ.Βενιζέλος σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο λιμάνι και από εκεί στα νησιά του Αιγαίου.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Λουκάς, όπως μαθαίνει το ypodomes.com είπε στην συνάντηση πως θεωρεί το έργο της επέκτασης του Προαστιακού στο Λαύριο ως το κορυφαίο αναπτυξιακό έργο της περιοχής και πρώτο στην ατζέντα του ως Δήμαρχος και πως το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.
Στόχος των 3 Δημάρχων είναι να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Υποδομών κο Χρυσοχοϊδη προκειμένου να συμβάλλει και εκείνος στην διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων και το έργο να δημοπρατηθεί ως ένα από τα πρώτα έργα του ΣΕΣ 2014-2020.
Να θυμίσουμε πως το έργο έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης εδώ και μήνες, ενώ τις τελευταίες μέρες επιχειρείται να κλείσουν όλες οι τεχνικές διαφορές στην κατασκευή του έργου μεταξύ ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ πράγμα που φαίνεται αρκετά πιθανό να συμβεί.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com