Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Φωτορεπορτάζ από το σταθμό της ξενιτιάς

Το newsbeast.gr βρέθηκε στο σταθμό Αγίου Διονυσίου, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού σιδηρόδρομου
«Σταθμός Λαρίσης, σταθμός Αγίου Διονυσίου, σταθμός της ξενιτιάς». Όπως κι αν τον έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς, ο σιδηροδρομικός σταθμός Λιμένα Πειραιά, αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας των Πειραιωτών και του ΟΣΕ.

Στα 101 χρόνια λειτουργίας του, από το 1904 έως και το 2005, εξυπηρέτησε εκατομμύρια επιβάτες. Πολλοί από τους οποίους έφευγαν μετανάστες τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Γι’ αυτό και εκείνη την περίοδο του αποδόθηκε η ονομασία «σταθμός της ξενιτιάς». 

Στο σταθμό, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έγινε ανακαίνιση. Όμως, αυτή η ανακαίνιση δεν ήταν αρκετή για να παραμείνει σε λειτουργία. Ο σταθμός τελικά έκλεισε και από το 2005 εγκαταλείφθηκε. Από τότε, διάφοροι επιτήδειοι, περαστικοί, έβαλαν το χέρι τους ώστε οι φθορές που παρουσιάζονται στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους να είναι μεγάλες.

Σήμερα, παρά την ταλαιπωρία που έχει υποστεί παραμένει μία σχεδόν σουρεαλιστική μαγική εικόνα στο κέντρο του Πειραιά. Ο πέτρινος σταθμός και τα δύο παλιά βαγόνια που βρίσκονται ακριβώς έξω στην αποβάθρα μαγνητίζουν το βλέμμα του περαστικού ενώ το σημείο των γραμμών που κόβει σαν «μαχαίρι» τα κτήρια που διασχίζει λίγες δεκάδες μέτρα πριν το σταθμό, μοιάζουν σαν βγαλμένα από ταινία φαντασίας.

Κομμάτι μιας άλλης πιο απλής εποχής ο σταθμός Λιμένα Πειραιά αποτελεί σήμερα τόπο νοσταλγίας, αλλά ταυτόχρονα και πόλο έλξης φωτογράφων που θέλουν να αποθανατίσουν το διαφορετικό αυτό σκηνικό. 

Από την ανεμόσκαλα που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του παλαιού κτιρίου, που συνορεύει ασφυκτικά με τις γραμμές, είναι σαφές ότι κατά καιρούς αρκετοί είναι εκείνοι που κατεβαίνουν μέσα στο δίκτυο. Ίσως κάποιος από τους επισκέπτες να είναι που τοποθέτησε και αυτή την παλιά κλασσική πολυθρόνα ακριβώς επάνω στις γραμμές προσθέτοντας ακόμα μία δόση σουρεαλισμού στο περίεργο σκηνικό.

Όσοι περάσετε από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο λιμάνι του Πειραιά, σίγουρα αξίζει να κάνετε μία στάση και να δείτε πιο προσεκτικά ένα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του ελληνικού σιδηρόδρομου. Πραγματικά αξίζει!
Δείτε τις φωτογραφίες του newsbeast.gr










































newsdeast.gr