Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Προαστιακός: Με απένταξη κινδυνεύει η επέκταση προς Λαύριο λόγω ..διαφωνίας «Κάτω από τις ράγες»

«Κάτω από τις ράγες» έχει μπει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο υποδομής για την Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα για τα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική. Ο Φορέας υλοποίησης του έργου, η ΕΡΓΟΣΕ έχει αναλάβει την υλοποίηση της μελέτης επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής στο τμήμα Κορωπί – λιμένας Λαυρίου, για την οποία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από πιστώσεις των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (Δ.Δ.Μ) με καταληκτική ημερομηνία την 31-12-2015.

Αν και η ΕΡΓΟΣΕ έχει ολοκληρώσει προ τριμήνου τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης και έχει λάβει την προέγκριση δημοπράτησης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών (ΕΔΑΜ), η προκήρυξή της δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Ε.Ε. καθώς ανεστάλη η προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας λόγω έγγραφων έντονων επιφυλάξεων της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του ΟΣΕ οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σκοπιμότητα του έργου και το κόστος μελέτης και έργου.

Η αναστολή αυτή ενδέχεται να έχει δυσάρεστες συνέπειες καθώς ο χρόνος που έχει απομείνει για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών είναι οριακός και η Ε.Ε. είναι πιθανόν να ακυρώσει την εγκριτική απόφαση χρηματοδότησης που εξέδωσε το 2013.

Σημειώνεται ότι η σιδηροδρομική σύνδεση της πρωτεύουσας με το λιμένα Λαυρίου αποτελεί παρέμβαση η οποία πληροί τους πρωταρχικούς στόχους που έχουν τεθεί τόσο σε εθνικό όσο και κοινοτικό επίπεδο για την ένταξη και χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών έργων στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Επιπροσθέτως αναβαθμίζει τις προαστιακές μετακινήσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας και εξυπηρετεί τους κατοίκους της Μεσογαίας και της Λαυρεωτικής τόσο για τις προαστιακές μετακινήσεις όσο και για την πρόσβαση προς τα νησιά των Κυκλάδων. Προσφέρει συνεπώς μία οικονομική και οικολογική εναλλακτική λύση μεταφοράς για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 4 εκατομμύρια. Καθίσταται λοιπόν πασιφανής η σκοπιμότητα και η ανάγκη υλοποίησης του έργου.

Η προαναφερθείσα Διεύθυνση του ΟΣΕ που προκάλεσε την αναστολή προκήρυξης της μελέτης, προχώρησε πρόσφατα στην προκήρυξη δύο μελετών που θα εκπονήσει ο ΟΣΕ, προεκτιμώμενης αμοιβής 5 εκατ. ευρώ έκαστη – ήτοι 10 εκατ. ευρώ – για παραλλαγές στο τμήμα Δράμα – Παρανέστι και Παρανέστι – Σταυρούπολη της γραμμής Στρυμώνα – Τοξότες Ξάνθης, η οποία σύμφωνα με τους νέους χάρτες των Διευρωπαϊκών Δικτύων που ισχύουν για την περίοδο 2014-2020 εντάσσεται στο «Λοιπό» σιδηροδρομικό δίκτυο και όχι στο «Κύριο» (Core Network) (που εντάσσεται η «Σιδηροδρομική Εγνατία» η οποία στη συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει τον άξονα Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Καβάλα – Τοξότες Ξάνθης), στην ολοκλήρωση του οποίου θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο οι χρηματοδοτήσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων της Π.Π. 2014-2020. Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η πιθανότητα υλοποίησης των παρεμβάσεων στα δύο παραπάνω τμήματα είναι πρακτικά μηδενική.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα με ποια κριτήρια σκοπιμότητας ο ΟΣΕ ιεραρχεί τις μελλοντικές επενδύσεις για την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού σιδηροδρομικού δικτύου.

ypodomes.com