Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΣΑΤΕ: Όχι σε μία μεγάλη εθνική εργολαβία σιδηροδρομικής συντήρησης

Ο λόγος είναι ο αποκλεισμός των περισσοτέρων τεχνικών εταιρειών που σήμερα αναλαμβάνουν τα έργα

Με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΟΣΕ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών δηλώνει την αντίθεσή στην πρόθεση του ΟΣΕ, οι εργολαβίες συντήρησης, αποκατάστασης και συµπλήρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου που δημοπρατούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά την Ελλάδα να ενοποιηθούν σε µία ενιαία και μεγάλη εργολαβία που θα καλύπτει το σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλο την Ελλάδα.
Ο σύνδεσμος στηρίζεται σε πληροφορίες ότι μελετάται κάτι τέτοιο από τον Οργανισμό και παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται.
Οι τεχνικοί λόγοι αφορούν στο γεγονός ότι είναι εντελώς ασύμφορη η μεταφορά εξοπλισμού εταιρειών που εδρεύουν π.χ. στην Βόρεια Ελλάδα ώστε να συντηρηθεί το δίκτυο της Πελοποννήσου και αντίστροφα. Επισημαίνεται ότι αρκετές εταιρείες έχουν ήδη προμηθευτεί σχετικό εξοπλισμό επενδύοντας σημαντικά ποσά, βάσει των αναγκαίων έργων συντήρησης, αποκατάστασης και συµπλήρωσης του δικτύου που ο ΟΣΕ έχει σχεδιάσει και εξαγγείλει, και δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην μεγάλη εργολαβία.
Ο σύνδεσμος όμως αναφέρεται και σε λόγους που άπτονται των όρων ανταγωνισμού καθώς, µε ενδεχόμενη ενοποίηση των υπόψη εργολαβιών μειώνεται σημαντικότατα το πλήθος των εργοληπτικών εταιρειών που μπορούν να λάβουν μέρος στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, λόγω προϋπολογισμού και η πιθανή υλοποίηση µέσω υπεργολαβιών δεν λύνει το πρόβλημα.

ypodomes.com