Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Απεργούν οι σιδηροδρομικοί από το Μεγάλο Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Πάσχα

Ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό που έχει επιλέξει να ταξιδέψει με τρένα τις ημέρες του Πάσχα, λόγω των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών που έχει εξαγγείλει από το Μεγάλο Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).
Τα προβλήματα για το επιβατικό κοινό ξεκινούν από την Μεγάλη Παρασκευή, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρεί σε ματαίωση αρκετών δρομολογίων.
Επιπλέον, καθ΄ όλη τη διάρκεια των 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του μετρό, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.
Εξάλλου, με απόφαση τής ΠΟΣ, δεν κινούνται όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα εμπορικά τρένα.
Οι σιδηροδρομικοί ζητούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2014, προσλήψεις προσωπικού για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των εταιρειών του ΟΣΕ, ενώ παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.
Ωστόσο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΣ Π. Παρασκευόπουλος, η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου τα θέματα που τους απασχολούν. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, θα εξαρτηθεί και αν θα προχωρήσουν σε αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.
Αναλυτικά τα δρομολόγια που ματαιώνονται έχουν ως εξής:
Μ. Παρασκευή (18.04.2014)
Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών:

Αμαξ/χία 600, σε όλη της τη διαδρομή

Αμαξ/χία 2536 (Τμήμα γραμμής Αθηνών-Χαλκίδας).

Αμαξ/χία 743 (Τμήμα γραμμής Θεσσαλονίκης-Έδεσσας)

Αμαξ/χία IC 85 (Τμήμα γραμμής Θεσσαλονίκης- Φλώρινας)

Αμαξ/χία 1686 (Τμήμα γραμμής Αλεξ/πολης-Δικαίων)

Αμαξ/χία 601, μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Αθηνών

Μ. Σάββατο (19.04.2014), Κυριακή του Πάσχα (20.04.2014) και Δευτέρα του Πάσχα (21.04.2014)

Ματαιώνονται τα δρομολόγια όλων οι επιβατικών αμαξοστοιχιών καθώς και τα δρομολόγια των λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του δικτύου.

Οι αμαξοστοιχίες 600 και 601 (εκτελούν τα δρομολόγια Αθήνα- Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη- Αθήνα, αντίστοιχα) θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων, μετά τη λήξη της απεργίας (Δευτέρα του Πάσχα προς Τρίτη).

Τρίτη 22.04.2014 (επόμενη ημέρα των απεργιών)

Ματαιώνεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 82 μεταξύ Φλώρινας- Θεσσαλονίκης, καθώς και το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 1681.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ