Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Μετρό Θεσσαλονίκης. ΣτΕ Παράταση στην απόφαση για τις αρχαιότητες

Προθεσμία έως τις 23 Απριλίου έδωσε το ΣτΕ στην “Αττικό Μετρό Α.Ε.” και στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικά υπομνήματα σχετικά με τις προτάσεις τους για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στο εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ
Το ΣτΕ εκδίκασε χθες έπειτα από δύο αναβολές την προσφυγή του δήμου, με την οποία ζητά να ακυρωθεί η εκτέλεση της απόφασης που έλαβε στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και η οποία προέβλεπε την απόσπαση και τη μεταφορά των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στη Βενιζέλου. Το ΚΑΣ είχε υποδείξει πέρυσι ως τόπο μεταφοράς το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη ή “όπου άλλου”. Εν τω μεταξύ στις 28 Ιανουαρίου 2014 το ΚΑΣ με νεότερη απόφασή του προβλέπει απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων, εργασίες για την κατασκευή του σταθμού του μετρό, επανατοποθέτησή τους στο ίδιο σημείο και διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση στις 24 Φεβρουαρίου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης όμως, επειδή δεν έγινε ακύρωση της προηγούμενης απόφασης Τζαβάρα, διατηρούσε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η νέα απόφαση και για το λόγο αυτό επέμεινε στην προσφυγή στο ΣτΕ.
Η “Αττικό Μετρό” υποστήριξε χθες στο ΣτΕ ότι δεν υπάρχει αντικείμενο προσφυγής, διότι με τη νέα υπουργική απόφαση ουσιαστικά καταργήθηκε η παλιά. Ο δήμος αντέτεινε ότι τυπικά διατηρείται και η απόφαση Τζαβάρα και δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σχετικά με το εάν θα τηρηθούν οι προβλέψεις για επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι αιτιάσεις πρέπει να συνεκτιμηθούν, να μελετηθούν τα πρακτικά του ΚΑΣ, τα οποία πήρε στα χέρια του προχθές το ανώτατο δικαστικό όργανο, και μετά να αποφασίσει. Η “Αττικό Μετρό” ρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν εκπόνησε μέχρι σήμερα νέα μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και η εταιρεία απάντησε ότι φοβάται νεότερη προσφυγή του δήμου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης παρά τη φημολογία περί τούτου που είχε αναπτυχθεί τις πρωινές ώρες. Η απόφαση του ΣτΕ πάντως ακόμη και μετά τη μελέτη των προτάσεων, που θα κατατεθούν στις 23 Απριλίου, θα καθυστερήσει, προκαλώντας επιπλέον καθυστέρηση στο έργο του μετρό.