Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το εφάπαξ των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έγκαιρα και σε όλους τους τόνους επισημάνει ότι η εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας για το νέο σύστημα υπολογισμού των εφάπαξ θα επιφέρει νέες μειώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τον εκμηδενισμό τους. Ιδιαίτερα η προσθήκη στον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού των εφάπαξ παροχών του "συντελεστή βιωσιμότητας" οδηγεί στην πλήρη εξαέρωσή τους, με μειώσεις μέχρι και 80%. Αυτόν τον κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην Ταμείο Προνοίας Προσωπικού του ΟΣΕ (ΤΠΠ ΟΣΕ).

Το προσωπικό του ΟΣΕ και των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ  και ΕΕΣΣΤΥ ήταν ασφαλισμένο από την πρόσληψή του στο Ταμείο Προνοίας Προσωπικού του ΟΣΕ (ΤΠΠ ΟΣΕ) για την χορήγηση εφάπαξ και με το ν.3655/2008, το ΤΠΠ ΟΣΕ εντάχθηκε ως τομέας στο ιδρυθέν με τον  ίδιο νόμο «Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το Ταμείο ήταν απόλυτα υγειές και ανταποκρινόταν στις καταστατικές του υποχρεώσεις, έχοντας μεγάλα πλεονάσματα, αποκλειστικά από τις καταβολές εργαζομένων και εργοδότη και χωρίς κρατική χρηματοδότηση, αλλά η βιωσιμότητά του κατάρρευσε με το κούρεμα των αποθεματικών του μέσω PSI στις 12.3.2012. Ενώ στις 9.3.2012 τα αποθεματικά του ήταν 64.496.627.86 ευρώ, στις 12.3.1012, μετά το αναγκαστικό κούρεμα, τα αποθεματικά μειώθηκαν στα 19.723.484,64 ευρώ!
Σε συνέχεια της λεηλασίας, οι μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης (Ν.4093/12, Αποφάσεις  30854/3809/31.12.2012 και Φ.80000/1093/26/12.2.14 του Υπουργού Εργασίας) οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση της χορήγησης εφάπαξ στους σιδηροδρομικούς.

Επειδή, το κράτος οφείλει να καλύψει αυτή την πολύ μεγάλη ζημιά, γιατί αλλιώς οι εφάπαξ παροχές για όσους σιδηροδρομικούς έφυγαν με συνταξιοδότηση μετά την 1/9/2013 θα μετατραπούν σ' ένα ελάχιστο παιδικό φιλοδώρημα.
Επειδή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι για όλους τους ασφαλισμένους στο ΤΠΠ ΟΣΕ, ο υπολογισμός του εφάπαξ να γίνεται με βάση τις ισχύουσες, μέχρι 31.12.13, διατάξεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-          Προτίθεται να επανεξετάσει την απόσυρση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης ώστε να μην εξαφανισθούν τα εφάπαξ για τα οποία οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων έχουν καταβάλλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους;

-          Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε το δημόσιο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε το κούρεμα των αποθεματικών του ΤΠΠ ΟΣΕ μέσω PSI και να καταβληθούν στους σιδηροδρομικούς τα εφάπαξ που δικαιούνται; Σκοπεύει να εξασφαλίσει τον υπολογισμό του εφάπαξ για όλους τους ασφαλισμένους στο ΤΠΠ ΟΣΕ,  με βάση τις ισχύουσες μέχρι (31.12.13) διατάξεις;"



Οι ερωτώντες βουλευτές
 Στρατούλης Δημήτρης  Καραγιαννίδης Χρήστος Μητρόπουλος Αλέξης  Μπάρκας Κώστας  Μπόλαρη Μαρία Ουζουνίδου Ευγενία  Πετράκος Θανάσης Σταθάς Γιάννης Χαραλαμπίδου Δέσποινα