Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ιταλία. Σιδηροδρομικοί βρήκαν πινάκες μυθικής αξίας αλλά..

Επί 40 χρόνια κοσμούσαν την κουζίνα ενός εργάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat.

 Τα έργα είχαν ξεχαστεί μέσα σε ένα τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Παρίσι για το Τορίνο. Βρέθηκαν από υπαλλήλους των ιταλικών σιδηροδρόμων, οι οποίοι δεν γνώριζαν την αξία τους και τους παρέδωσαν στο γραφείο απολεσθέντων όπου έμειναν στα αζήτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το 1975 η υπηρεσία τους έβγαλε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκαν, έναντι του γελοίου ποσού των 45.000 λιρετών —σήμερα αντιστοιχεί σε 23 ευρώ— από έναν φιλότεχνο εργάτη της Fiat.
Ο νέος ιδιοκτήτης των έργων τα κρέμασε αρχικά στην κουζίνα του σπιτιού του στο Τορίνο και όταν συνταξιοδοτήθηκε τα μετέφερε στη Σικελία. Κοσμούσαν τους τοίχους του επί 40 χρόνια, μέχρι να τους εντοπίσει η αστυνομία χάρη σε μια εκτενή έρευνα που έφτασε μέχρι τη. . . Σιγκαπούρη.
 "Πρόκειται για πίνακες σημαντικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας", δήλωσε ο αρχηγός των καραμπινιέρων, στρατηγός Μαριάνο Μόσα, ο οποίος είπε ότι μόνο το έργο του Πολ Γκογκέν (1848-1903) αξίζει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο πίνακας "Φρούτα σε τραπέζι ή νεκρή φύση με σκυλάκι" φιλοτεχνήθηκε από τον Γκογκέν το 1889 και ήταν αφιερωμένος στην Κόμισσα του Νιμάλ. Οι αρχικές διαστάσεις του ήταν 49 x 54 εκατοστά, όμως οι κλέφτες τον έκοψαν μειώνοντας το μέγεθός του στα 46,5 x 53 εκατοστά.
 Η έρευνα δεν έχει τελειώσει ακόμη, τόνισε ο Μόσα, καθώς θα πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι δράστες της κλοπής και πώς έφτασαν οι πίνακες από το Λονδίνο στο Παρίσι και από εκεί στο τρένο όπου τους βρήκαν αργότερα οι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων.

newsit