Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΓΑΙΑΟΣΕ: Εμπορικό κέντρο στον σταθμό Πειραιά και μουσείο στον σταθμό Πελοποννήσου

Ως τις αρχές του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το Εμπορικό Κέντρο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πειραιά, ενώ το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τη μετατροπή του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής.

Το έργο της κατασκευής του εμπορικού κέντρου στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά υπολογίζεται ότι θα έχει προϋπολογισμό 50 - 60 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη χώρων έκτασης 37.000 τετραγωνικών μέτρων στους οποίους, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης, αναψυχής, συνεδριακό κέντρο κ.ά. Το εμπορικό κέντρο θα δημιουργηθεί σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων, στο σημείο όπου βρίσκεται ο τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά.

Ο ανάδοχος αναμένεται να αναλάβει και τη διαχείριση του έργου για διάστημα 30 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης. Από τη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους θα προκύψει η μορφή του σχήματος που θα αναλάβει της υλοποίηση του σχεδίου. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα συμμετάσχει στο εταιρικό σχήμα, ενώ το ποσοστό της συμμετοχής θα καθοριστεί στην πορεία. Στόχος της είναι μέσα στο 2014 να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου.

Τέλος, στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η ανάδειξη του κτιρίου του Σταθμού Πελοποννήσου, που θα λειτουργήσει ως μουσείο, ενώ θα φιλοξενεί και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πρόκειται για κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο έχει οικοδομηθεί σε σχέδια Τσίλερ, όμως την τελευταία δεκαετία παραμένει κλειστό.

Μάλιστα αποτελεί μικρογραφία με ορισμένες διαφοροποιήσεις του Σιδηροδρομικού σταθμού της Σιρκετσί της Κωνσταντινούπολης.

ypodomes.com