Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ταξιδέψτε με τρένο στο 2031…


Οι μόνοι επιζήσαντες στη Γη είναι οι ταξιδιώτες ενός τρένου…

Μόνο που αυτό αλλάζει τις ισορροπίες και το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Snowpiercer ξεκινά το κινηματογραφικό ταξίδι του…

Το πολυαναμενόμενο «Snowpiercer» του Τζουν-Χο Μπονγκ(“O Επισκέπτης”, “Μητέρα”) είναι η πρώτη αγγλόφωνη κινηματογραφική δουλειά του Κορεάτη σκηνοθέτη και μαζί μια σύμπραξη δυο διαφορετικών κινηματογραφικών σχολών.
Το αμερικανό-κορεάτικο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας βασίζεται στο γαλλικό graphic novel Le Transperceneige, των Μπενζαμίν Λεγκράν, Ζαν-Μαρκ Ροσέτ και Ζακ Λομπ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984.

Η ταινία εκτυλίσσεται το έτος 2031 μ.χ.

Μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα για να ανακοπεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια νέα εποχή παγετώνων έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι οι ταξιδιώτες ενός τρένου. Οι επιβαίνοντες της οικονομικής θέσης, μη μπορώντας να ανεχθούν πλέον τις κακές συνθήκες διαβίωσης, επαναστατούν και επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του κινητήρα, που η ελίτ της πρώτης θέσης θεωρεί ιερό.


Το φουτουριστικό δημιούργημα του Τζουν-Χο Μπονγκ έχει πολλά επίπεδα φιλοσοφικών προεκτάσεων. Συγκεκριμένα, το τρένο αποτελεί μια αλληγορία για τις κοινωνικές τάξεις και τις κοινωνικές συγκρούσεις.Χαρακτηρίζεται ως ένας μικρόκοσμος της ίδιας της κοινωνίας, με τις ίδιες οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις: η ελίτ κυριαρχεί στο μπροστινό κομμάτι του τρένου, ενώ οι φτωχότεροι ζουν στα τελευταία βαγόνια.

Πρωταγωνιστεί ο Κρις Έβανς, αυτή τη φορά χωρίς τη στολή του Captain America και την πλαστική εικόνα του ζεν πρεμιέ… Παίζουν επίσης οι: Τζέιμι Μπελ (“Billy Elliott”, “Nymphomaniac’’), Τζον Χερτ(“V for Vendetta’’, “Only Lovers Left Alive’’), Έντ Χάρις (“The Hours’’, “Pollock’’), Οκτάβια Σπένσερ(“The Help’’) και η αγνώριστη Τίλντα Σουίντον (“Grand Budapest Hotel’’).

Η sci-fi περιπέτεια, που έχει ήδη αποφέρει συνολικά 60 εκατομμύρια δολάρια στο box office της Νότιας Κορέας, έχει επιλεχτεί ανάμεσα από 200 ταινίες για να ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.

Στην Ελλάδα η ταινία βγαίνει στις αίθουσες στις 24 Απριλίου.


 Αναστασία Αντωνοπούλου

Exelixeis.gr