Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Σερβία: Τρία σημαντικά έργα υποδομής με κινεζική χρηματοδότηση

Υποψηφιότητα για τρία έργα που κυρίως σχετίζονται με την ενέργεια και τις υποδομές δήλωσε η Σερβία στη σύνοδο κορυφής του Κινέζου πρωθυπουργού και αρχηγών των κυβερνήσεων των 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Η Κίνα για τη χρηματοδότηση των έργων σε 16 ευρωπαϊκές χώρες διαθέτει 10 δισ. δολάρια. Το ένα αφορά την αποκατάσταση και την κατασκευή ενός νέου μπλοκ μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Kostolac, αξίας περισσότερο από 700 εκατ. δολαρίων, και το δεύτερο – τμήμα του αυτοκινητοδρόμου στο Διάδρομο 11», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι το τρίτο έργο είναι κοινό σχέδιο της Ουγγαρίας και της Σερβίας, για το οποίο η κινεζική πλευρά ενδιαφέρεται πολύ, και που πρόκειται για την ανακατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στο Διάδρομο 10 από το Βουδαπέστη ως το Βελιγράδι.

Τέλος, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι στην σύνοδο κορυφής θα υιοθετηθεί το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία στα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται και να πραγματοποιηθεί μια διμερής συνάντηση του Ντάτσιτς με τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang.

Πηγή: Balkans.com