Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Γερμανία κι ο καθρέπτης - Παρέμβαση Χατζημαρκάκη

Κριτική ασκεί ο Γ. Χατζημαρκάκης με αφορμή άρθρο για καθυστέρηση υλοποίησης σιδηρόδρομου


«Αν ένας σιδηρόδρομος καθυστερήσει χρόνια να δημιουργηθεί στη Γερμανία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν κάτι αντίστοιχο συμβεί στην Ελλάδα, η χώρα είναι ανίκανη να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και να συνεργαστεί με τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης».
Κάπως έτσι περιγράφει τα παράδοξα της Ευρώπης ο εκδότης του γερμανικού περιοδικού Wirtschafts Woche Agenda, θέλοντας να δείξει την προκατάληψη και τα στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζουν την Ελλάδα για διάφορα θέματα.
Ο συντάκτης του άρθρου παίρνει ως παράδειγμα την μεγάλη καθυστέρηση του σιδηροδρόμου στη Γερμανία και αναρωτιέται αν είχε συμβεί αυτό στην Ελλάδα τι θα έγραφαν για τη χώρα και τους Έλληνες στη Γερμανία. Λέει χαρακτηριστικά: “....Φανταστείτε πώς θα αντιδρούσαμε δημοσιογραφικά και πολιτικά, εάν αντίστοιχα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Για πολλές εβδομάδες θα δημιουργούνταν σάλος. Θα αμφισβητούσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, όπως επίσης θα ήταν αμφισβητήσιμη και κάθε είδους συνεργασία με την Ελλάδα...”.
Την άποψη του εκδότη δημοσίευσε με Δελτίο ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, με την επισήμανση ότι πρόκειται για μια
«γνήσια φωνή αυτοκριτικής που δείχνει πως το τεντωμένο δάκτυλο της Γερμανικής πολιτικής δεν είναι η λύση στα προβλήματα και πως είναι εύκολο να το στρέφουν οι Γερμανοί πολιτικοί προς τους άλλους ενώ θα έπρεπε να κοιτάξουν και τον καθρέφτη».
«Το κείμενο το αφιερώνω σε εκείνους που κατηγορούν τους Έλληνες, ακόμα και μέσα στη χώρα, για αναποτελεσματικότητα» τονίζει ο Ευρωβουλευτής για να προσθέσει:
«Κι επειδή κάποιοι θα με κατηγορήσουν για λαϊκισμό, τους λέω προκαταβολικά πως κάθε λαός μπορεί να είναι περήφανος για τα καλά που έχει προσπαθώντας να διορθώσει τα λάθη του. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να τον λοιδορεί και να τον υποβιβάζει».

Prisma News