Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ψειρίζουν ξανά τις συντάξεις. Αρχή γενομένης από το ΤΑΠΟΤΕ

  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ
  • Στην προσύνταξη το 97% των αιτήσεων στο Δημόσιο

           Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σε νέα ηλεκτρονική διασταύρωση αθροιστικά όλων των συντάξεων που λαμβάνει ένας συνταξιούχος (κύρια, επικουρική κ.ά.), προκειμένου να διαπιστωθεί αν ορθώς έχουν γίνει οι περικοπές των τριών μνημονιακών νόμων, προχωρά το ΙΚΑ.

Το θέμα ξεκίνησε από το ΤΑΠ-ΟΤΕ, όπου είχαν παρακρατηθεί λάθος ποσά στις συντάξεις με αποτέλεσμα τον Ιούνιο να καθυστερήσει η καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους των ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, όταν διαπιστώθηκε λάθος στα παρακρατούμενα ποσά.
Ταυτόχρονα θα διαπιστωθεί αν οι παρακρατήσεις γίνονται σωστά ή χρειάζονται επιπλέον ποσοστά παρακράτησης των συντάξεων. Ο έλεγχος θα γίνει από το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων (ΕΣΕΠΣ) που έχει δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επειδή κατά τον έλεγχο από το ως άνω σύστημα διαπιστώθηκαν δυσχέρειες στην ταυτοποίηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αφενός περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους δεν έχουν παρακρατηθεί τα αναλογούντα ποσά, αφετέρου περιπτώσεις όπου κρατήθηκαν ποσά ενώ δεν έπρεπε και τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους, ενημερώνει τα υποκαταστήματα ότι η διευθέτηση των θεμάτων αυτών (επιστροφή ή παρακράτηση) θα πραγματοποιείται μηχανογραφικά, με τη διαδικασία αναδρομικών ροών που θα γίνει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση.
Στο εξής οι υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε καμία διαδικασία χειρόγραφης επιστροφής ή παρακράτησης ποσών συντάξεων κατ' εφαρμογή των διατάξεων των ως άνω νόμων, αφού αυτή θα γίνει, όπως προαναφέρθηκε, μηχανογραφικά.
Στην προσύνταξη
* Σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς βρίσκονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάρτιο που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.
Σήμερα, όπως και κάθε 10η μέρα εκάστου μήνα, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Συγκεκριμένα, την προκαταβολή σύνταξης για το μήνα Σεπτέμβριο θα λάβουν, σύμφωνα και με τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, 7.634 υπάλληλοι που αποχώρησαν από την Υπηρεσία τους μετά τον Μάρτιο του 2013.
Πρόκειται για συνολικό αριθμό υπαλλήλων που είναι υψηλότερος κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο του μηνός Αυγούστου, οπότε και είχαν λάβει την προκαταβολή σύνταξης 4.752 υπάλληλοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός αυτός ήταν 264 υπάλληλοι τον Ιούνιο
και 1.126 υπάλληλοι τον Ιούλιο. Ετσι, από τους 7.843 υπαλλήλους του Δημοσίου που αποχώρησαν από την 1η Μαρτίου 2013 έως και την 5η Σεπτεμβρίου 2013 προκαταβολή σύνταξης θα λάβει το 97,3% αυτών.
Δηλαδή η εφαρμογή της ρύθμισης που αφορά την προκαταβολή της σύνταξης, η οποία είναι πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών μας, έχει σχεδόν πλήρως ομαλοποιηθεί.
Enet.gr