Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ερχονται νέες μειώσεις συντάξεων-επικουρικών

  • ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

  • Αμεσα νέες μειώσεις 10% στις κύριες συντάξεις και 30% στις επικουρικές. Σταδιακή κατάργηση του εφάπαξ

Του Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σαρωτικές μειώσεις στις συντάξεις εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των οφειλών, που μόνο για το ΙΚΑ φτάνει την τριετία 2010-13 το 65%, προδιέγραψαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, που εκτίμησαν ότι άμεσα θα υπάρξουν νέες μειώσεις κατά 10% στις κύριες συντάξεις, 30% στις επικουρικές και σταδιακή κατάργηση του εφάπαξ.


Την εκρηκτική κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία και από τον παράγοντα «κινητικότητα», καθώς «φεύγουν» 600 εργαζόμενοι, προδιέγραψαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Καποτάς προέβλεψε νέες μειώσεις 10% στις κύριες συντάξεις, 30% στις επικουρικές, τονίζοντας ότι εργαζόμενοι στο χώρο του υπουργείου Εργασίας (ΟΑΕΔ και ασφαλιστικά ταμεία) ξεκινούν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα κατά της διαθεσιμότητας 600 υπαλλήλων στο χώρο.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΠΟΣΕ) Γιώργος Κυριακόπουλος. Ενδεικτικά σημείωσε πως:
* Καταγράφεται αύξηση των οφειλών προς το ΙΚΑ κατά 65% την περίοδο 2010-2013.
* Τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 30% με 35% την περίοδο 2009-2013.
Παράλληλα έκανε λόγο για «τραγική έλλειψη σε προσωπικό», επισημαίνοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος «να διπλασιαστεί ο χρόνος έκδοσης των κύριων συντάξεων».
Σήμερα για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης απαιτούνται 15 μήνες, ενώ σε ορισμένα υποκαταστήματα της περιφέρειας (π.χ. της Χαλκίδας) θα απαιτηθούν έως και 24 μήνες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γ. Κυριακόπουλος, είναι κάτω των 700 ευρώ και η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μείωσή τους. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, με ελάχιστους υπαλλήλους πανελλαδικά (της τάξης των 25 ατόμων) να απασχολούνται στο έργο της καταπολέμησής της, οδηγεί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Τον κώδωνα του κινδύνου πως «η επικουρική ασφάλιση δεν θα υπάρχει μελλοντικά» έκρουσε ο Θ. Καποτάς, προσθέτοντας πως «το επόμενο διάστημα θα μοιάζει με Λόττο το εφάπαξ, καθώς το ποσό θα εξαρτάται από το κύμα φυγής αλλά και τα έσοδα του Ταμείου».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία, σημείωσε πως παρατηρείται μείωση του προσωπικού κατά 40%, κατάσταση που θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ εκτίμησαν πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και έκαναν λόγο για την «ύπαρξη αρπακτικών στα προγράμματα».


enet.gr