Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ρώσος μεγιστάνας θέλει να εξαγοράσει τον ΟΣΕ

Κι όμως δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

Τα πρόσφατα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για να μπει "λουκέτο" στον ΟΣΕ δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση τα διαψεύδει, όμως οι φορείς των εργαζομένων ανησυχούν καθώς η ΕΡΤ αποτελεί ένα πολύ κακό προηγούμενο για τον τρόπο που επελέγει να γίνει η αναδιάρθρωσή της...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την προσφορά που φέρεται να έχει καταθέσει για την εξαγορά του ΟΣΕ ένας Ρώσος μεγαλομεγιστάνας. Το newsbomb είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΣΕ, που θα περιλαμβάνει εθελούσια έξοδο μεγάλου μέρους του αριθμού των εργαζομένων και λειτουργική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ενήμερη για την προσφορά του Ρώσου μεγαλομεγιστάνα είναι και η Τρόικα, η οποία φαίνεται να έχει δώσει ήδη τις ευλογίες της προκειμένου να προχωρήσει ο "γάμος" με τον Ρώσο μεγαλοεπενδυτή.
Το μεγάλο ζητούμενο όμως αυτή την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση από την πλευρά των Ρώσων ότι εξαγοράζοντας τον ΟΣΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν το σιδηροδρομικό δίκτυο στο σύνολό του και ότι δεν θα κλείσουν μέρη του τα οποία από το νέο Ρώσο ιδιοκτήτη θα θεωρούνται οικονομικά επιζήμια. Έτσι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς σιδηροδρομική κάλυψη μεγάλες σε έκταση περιοχές της ελληνικής επικράτειας είναι μεγάλος.
Μένει να αποδειχθεί αν το ρωσικό ενδιαφέρον θα φθάσει μέχρι το τέλος και δεν θα αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, όπως είδαμε να συμβαίνει με την περίπτωση του φυσικού αερίου. Πάντως ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα εκφράζει εκ μέρους της Αμερικής επιφυλάξεις για την εξαγορά καθώς δεν βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια ρωσική επέκταση στην ελληνική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι να ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση το τοπίο, και να μην φέρει για ακόμα μία φορά τους εργαζομένους σε έναν δημόσιο οργανισμό, όπως τον ΟΣΕ, προ τετελεσμένων γεγονότων ανατρέποντας τους σχεδιασμούς ολόκληρης της ζωής τους εν μία νυκτί.



newsbomb.gr