Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τρένο στη γραμμή Καλαμάτα - Μεσσήνη για το πανηγύρι

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης
 Το τρένο στη γραμμή Καλαμάτα - Μεσσήνη θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του Νησιώτικου πανηγυριού, 20 με 28 Σεπτεμβρίου. Το 2015 θα ολοκληρωθεί η μελέτη για την κανονικοποίηση και την αναβάθμιση της γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα και το έργο θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη  Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, αντίστοιχα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος και της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος, σε χθεσινή επικοινωνία που είχε μαζί τους.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου στη Μεσσηνία (του μικρού, στις γραμμές Καλαμάτα - Μεσσήνη και Καλαμάτα - ΤΕΙ και του μεγάλου, προς Διαβολίτσι και Κυπαρισσία), ο κ. Ζηλιασκόπουλος του απάντησε πως θα εξεταστεί μέσω μελέτης βιωσιμότητας, ώστε να διαπιστωθεί αν χρειάζεται η συνεργασία του ΟΣΕ με την Περιφέρεια ή η επιδότησή του ως άγονης γραμμής ή και αν είναι βιώσιμος.
Ενώνοντας τη φωνή του στο αίτημα δημάρχων και κόσμου για τη δρομολόγηση του τρένου τις μέρες του πανηγυριού της Μεσσήνης, ο κ. Αλευράς παρατήρησε πως "είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στην επικράτεια, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και ο χώρος του είναι κοντά στο σταθμό της Μεσσήνης".
Για τη μελέτη κανονικοποίησης και αναβάθμισης της γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, προϋπολογισμού 6,9 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ενημερώθηκε ότι γίνεται αξιολόγηση των προσφορών και μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρχει ανάδοχος μελετητής. Το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Κατάκολο είναι προϋπολογισμού 5,1 εκ. ευρώ και το Αλφειός - Κυπαρισσία - Καλαμάτα 1,8 εκ. ευρώ.
Ο αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για πολύ θετική εξέλιξη και είπε πως "η Μεσσηνία θα ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης. Η κανονικοποίηση της γραμμής θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τουρισμό".
www.eleftheriaonline.gr