Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί στο τρένο που κινείται, ο καπνός "μένει πίσω";

Βλέπουμε ένα τρένο να κινείται σε μία πανέμορφη άγρια φύση και παρατηρούμε ότι ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του, μένει πίσω! Γιατί; 

Ο καπνός του τρένου, κινείται και αυτός μαζί με το τρένο. Οπότε λογικά, θα έπρεπε, βγαίνοντας έξω από αυτό (αφού έχει την ίδια κινητική ενέργεια με το τρένο), να "πηγαίνει μαζί του" και να μην μένει πίσω! 
Βασικά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται... 
Οι αιτίες που συμβάλλουν στο φαινόμενο ώστε να βλέπουμε τον καπνό που βγαίνει από την καμινάδα του τρένου, να μένει πίσω, είναι οι ακόλουθες. 
Όντως ο καπνός του τρένου, μέχρι να βγει, έχει την ίδια κινητική ενέργεια με το ίδιο το τρένο. 
Όμως όταν βγει, τότε, ενώ στο τρένο ασκείται από τη μηχανή ώθηση προς τα μπροστά, στον καπνό παύει να ασκείται αυτή η δύναμη! 
Τώρα, ο καπνός είναι πολύ αραιός σε σχέση πχ με ένα μέταλλο. 

Οπότε, αν βγει έξω στον αέρα ο καπνός, είναι πολύ πιο εύκολα, η αντίσταση του αέρα, να τον "φρενάρει" πολύ γρήγορα. 
Ενώ στον αντίποδα, αν πετούσαμε ένα μέταλλο από το τρένο που κινείται, αυτό δεν θα το φρέναρε η αντίσταση του αέρα τόσο γρήγορα... 
Επίσης, εξαιτίας της ορμής του τρένου που "σκίζει" τον αέρα, δημιουργεί ένα δυνατό ρεύμα αέρα με τεράστεια αντίσταση! 
Έτσι, συνδέοντας τα παραπάνω "κομμάτια", αυτό το οποίο συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ο καπνός να συνεχίζει να πηγαίνει μπροστά, αλλά με μεγάλη μείωση στην ταχύτητά του και το τρένο να φεύγει πολύ πιο γρήγορα από αυτόν λόγω της συνεχόμενης κίνησής του από τη μηχανή. 
Καπνός όμως βγαίνει συνέχεια από την καμινάδα του τρένου, άρα όλο αυτό συμβαίνει σε κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου, σχηματίζοντας μια οφθαλμαπάτη της ροής του καπνού προς τα πίσω. 
Τέλος, αν βάζαμε το τρένο να τρέξει σε κενό αέρος (θεωρητικά πάντα), τότε πολύ απλά, ό,τι καπνός έβγαινε από το τρένο, θα το ακολουθούσε στην πορεία του κανονικά. Βέβαια επειδή βγαίνει ο καπνός προς τα επάνω, θα συνέχιζε να "τρέχει" και προς τα επάνω, άρα διαγώνια προς τα πάνω και με την πορεία του τρένου.

pestanea