Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτό είναι το ταχύτερο τρένο του κόσμου


Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον τομέα των σιδηροδρόμων σε όλο τον κόσμο είναι ραγδαίες. Μπαίνουμε κυριολεκτικά στην εποχή των ιπτάμενων τρένων , γνωστά και ως μαγνητικά τρένα (maglev), τρένα σωστές βολίδες, που θα τρέχουν με 300 – 500 χλμ. την ώρα, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις.

Τα τρένα μαγνητικής ανύψωσης (maglev) κινούνται αιωρούμενα με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων και  επειδή δεν ακουμπούν στο έδαφος έχουν ελάχιστη αντίσταση και φυσικά πολύ υψηλές ταχύτητες. Τα τρένα maglev μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες 500 με 550 χλμ./ώρα, ταχύτητες που αναπτύσσουν και τα αεροπλάνα καταναλώνοντας όμως τη διπλασία ποσότητα ενέργειας. 
Στην Ιαπωνία, που είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτει τρένα μαγνητικής αιώρησης,  παρουσιάστηκε το ταχύτερο μαγνητικό  τρένο του κόσμου και στην   πρώτη του δοκιμή έφτασε  την τελική ταχύτητα των 581 χλμ/ώρα.  Το νέο τρένο, θα έχει 16 βαγόνια και θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 1.000 επιβάτες και θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο, Τόκιο-Ναγκόγια. Το παρθενικό του ταξίδι αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 , όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής της  μαγνητικής γραμμής Τόκιο- Ναγκόγια –Οσάκα. 



enet.gr