Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Στο ψυγείο ο σχεδιασμός για τη «γραμμή 4» του μετρό

Κινητικότητα για 750 υπαλλήλους του υπουργείου Υποδομών

Του Αχιλλέα Χεκίμογλου

Σε καθεστώς κινητικότητας αναμένεται να τεθούν 750 εργαζόμενοι του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύει έπειτα από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει ένα περίγραμμα για την κινητικότητα από τους γενικούς γραμματείς προκειμένου να κατατεθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Παράλληλα, όπως αναφέρουν, τα προβλήματα στο μέτωπο των δημοσίων έργων είναι σημαντικά. Προς στιγμήν, όπως λένε, δεν υπάρχει ούτε ο προγραμματισμός ούτε οι πόροι για την κατασκευή της «γραμμής 4» του μετρό της Αθήνας. Έτσι, στο πρόγραμμα των μεγάλων δημοσίων έργων της Αττικής υπάρχει η παράδοση του σταθμού «Αγία Μαρίνα» της γραμμή 3, η εκκίνηση των έργων κατασκευής επεκτάσεων του μετρό και του τραμ προς τον Πειραιά και η ένωση της γραμμής του τραμ με το δίκτυο του μετρό στην Αργυρούπολη. «Αυτός είναι ο προγραμματισμός και δεν υπάρχει άλλος» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου και υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν «από την πραγματικότητα και τις προτεραιότητες» του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

Επίσης, στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί η επανεκκίνηση των έργων, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, αν και προς στιγμήν οι λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας Δημοσίου - παραχωρησιούχων εξετάζονται ακόμη από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, η οποία, όπως λένε, υποστηρίζει το εγχείρημα.

Οι συμβάσεις παραχώρησης

Κύκλοι του υπουργείου, πάντως, δηλώνουν την αισιοδοξία τους ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μία ευτυχή κατάληξη. Επίσης, παρατηρούν ότι ορισμένα έργα θα μπορούσαν να είχαν διπλασιάσει τους ρυθμούς τους αν υπήρχε και η αντίστοιχη θεσμική επιτάχυνση από το Δημόσιο και φέρνουν ως παράδειγμα αυτό των Τεμπών, όπου λόγω της έλλειψης διοικητικού συμβουλίου στον ΟΣΕ, η μεταφορά μίας σιδηροδρομικής γραμμής για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου χρειάστηκε έναν χρόνο για να προχωρήσει. Τέτοια περιστατικά είναι συχνά, αναφέρουν.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια με αυστηρότητα και προσήλωση στον στόχο, λειτουργώντας σε καθεστώς απόλυτης πειθαρχίας. Ωστόσο, αποφεύγουν να προβλέψουν πότε θα περάσουν από τη Βουλή οι επικαιροποιημένες συμβάσεις, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι παραχωρήσεις που λαμβάνουν αποζημιώσεις, θα πρέπει να δουλέψουν.

Επίσης, αναγνωρίζουν τα προβλήματα των αρχαιολογικών υπηρεσιών στο έργο του Μωρέα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να τρέξει ταχύτερα η Ολυμπία Οδός, η οποία σήμερα δουλεύει υποτυπωδώς, ενώ εκφράζουν την ελπίδα τους για επανεκκίνηση της Ιόνιας Οδού μετά την εντολή για εκταμίευση της αποζημίωσης που θα λάβει η παραχωρησιούχος εταιρεία από το Δημόσιο.

Στο μεταξύ, οι ίδιες πηγές βλέπουν την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού να ωριμάζει προς το τέλος του χρόνου, ενώ τονίζουν ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» έχει πλέον μεταφερθεί στο υπουργείο Υποδομών και υπογραμμίζουν ότι η διαχείρισή ήταν από πλευράς απορροφήσεων προβληματική έως το πρόσφατο παρελθόν.

Δίκτυα

Όπως λένε, γίνεται προσπάθεια οι πόροι του προγράμματος να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και παράλληλα, να τρέξουν τα προγράμματα για τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών, όπως το «Rural Broadband», που θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες και υπόσχεται ευρυζωνικές συνδέσεις για απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Επίσης, όπως σημειώνουν, λαμβάνεται μέριμνα για αξιοποίηση των δικτύων ΜΑΝ, τα οποία είναι στην πλειονότητά τους απενεργοποιημένα.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου, σημειώνουν ότι η τρόικα έχει αναβάλει το αίτημα για αύξηση των κομίστρων όχι διότι επετεύχθη κάποιος στόχος, αλλά επειδή γίνεται έντονη προσπάθεια για αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει στείλει εγκύκλιο προς εταιρείες του ΟΑΣΑ ζητώντας αυστηρή αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, υπόσχονται νέα εμπορική πολιτική, πιο φιλική για τους επιβάτες, η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο διάστημα.