Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Σιδηροδρομική ολοκλήρωση ΠΑΘΕΠ, θα δούμε το ηλεκτρικό τρένο σε Πάτρα-Αθήνα;

Υπεραστικά και Προαστιακά προβλήματα

Μία ακόμα πρόκληση για τον νέο Υπουργό Υποδομών αποτελεί η προώθηση της ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών έργων που φαντάζουν ..ατελείωτα. Στον βασικό σιδηροδρομικό  άξονα της χώρας Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας τα έργα παραμένουν οι βασιλιάδες.

Δυστυχώς σήμερα παραμένουν οι εκκρεμότητες τόσο προς Πάτρα όσο και προς Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα έργα έχουμε από το Κιάτο μέχρι την Ροδοδάφνη Αιγίου και από την Τιθορέα μέχρι τον Δομοκό. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η νέα εργολαβία από τη Ροδοδάφνη μέχρι τον Ψαθόπυργο αλλά και η εργολαβία ολοκλήρωσης στο Τιθορέα-Δομοκός.

Στοίχημα είναι ο άξονας Ψαθόπυργος -Αθήνα-Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει ηλεκτροκινούμενος μέχρι το 2017 αλλά αυτό θα απαιτήσει τόσο η χρηματοδότηση όσο και τα χρονοδιαγράμματα να σταματήσουν να γίνονται λάστιχα. Αυτό θα επιτρέψει στον μοντέρνο τρένο να γίνει πραγματικότητα στις υπεραστικές διαδρομές, πράγμα που σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται παρά τα δις ευρώ που έχουν δαπανηθεί.

Τέλος πρέπει να προωθηθούν σειρά από έργα για να τελειώσουν τα έργα στην βασική γραμμή της χώρας:
-Ψαθόπυργος-Ρίο-Πάτρα
-Έργο σκούπα Κιάτο-Διακοπτό
-Ηλεκτροκίνηση Κιάτο-Πάτρα

Αυτά θα πρέπει να σχεδιαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα θα πρέπει να περιοριστεί το πάρτι σπατάλης που έκανε τα έργα Σιδηροδρόμου διάσημα σε όλη την Ευρώπη με πρόσφατο το σκάνδαλο της ΕΡΓΟΣΕ. Τέλος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο του αιώνιου εργοταξίου του κεντρικού σταθμού της Αθήνας που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Στα έργα Προαστιακού ο νέος Υπουργός θα πρέπει να αλλάξει την σημερινή ζοφερή εικόνα με τον προαστιακό να έχει μετατραπεί σε φτωχο συγγενή. Μικρό δίκτυο, απουσία ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα-3 Γέφυρες, σταθμοί που δεν λειτουργούν ενώ είναι έτοιμοι,δρομολόγια που είναι τόσο αραιά που θυμιζουν υπεραστικά, επεκτάσεις που έχουν μείνει στα χαρτιά και τον κόσμο να αγνοεί σχεδόν στο σύνολο του την ύπαρξη του κατά τα άλλα σημαντικότατου μέσου.

ypodomes.com