Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μπήκαν οι υπογραφές στη συμφωνία Hewlett-Packard-Cosco-ΤΡΑΙΝΟΣΕ


"Έπεσαν" οι υπογραφές μεταξύ της Hewlett-Packard, της COSCO και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης, για τη συμφωνία που μετατρέπει τον Πειραιά σε βασικό κόμβο μετακίνησης προς την Κεντρική Ευρώπη εμπορευμάτων της αμερικανικής εταιρείας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση και την υπογραφή της συμφωνίας, η Hewlett Packard διευκρίνισε πως έχει τρεις κόμβους διανομής των προϊόντων της, αλλά ο Πειραιάς θα είναι η πύλη από την οποία θα φεύγουν τα προϊόντα της σε όλη την αναπτυσσόμενη περιοχή (Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μεσόγειος και χώρες Κεντρικής Ασίας). Οι άλλες δύο πύλες εισόδου είναι το Ρότερνταμ και το Ντουμπάι.

Κύκλοι της Hewlett Packard ανέφεραν πως με τη εν λόγω συμφωνία η εταιρεία θα μπορέσει να περιορίσει τη μεταφορά προϊόντων της κατά 7 ημέρες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά τα κόστη της. Εκτίμησαν παράλληλα πως καθώς το λιμάνι του Πειραιά είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, την κίνηση της HP θα την ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες.  Κυβερνητικά στελέχη, στο περιθώριο της εκδήλωσης, σημείωσαν με τη σειρά τους πως η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την πρώτη από μια σειρά από συμφωνίες που αναμένεται να έρθουν.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "ψήφο εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και πως τέτοιες επενδύσεις βοηθούν να αντιμετωπιστεί η ανεργία. "Η Ελλάδα ολοκληρώνει, επιτέλους, στρατηγικά δίκτυα υποδομών που επιτρέπουν -και εγώ θα έλεγα απελευθερώνουν- επενδύσεις, δίνουν δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επιτρέπουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο Ελληνικός Λαός, νέες θέσεις εργασίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιος Ζηλιακόπουλος, δήλωσε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρει τα προϊόντα της Hewlett Packard από την Πειραιά στην Τσεχία (μια απόσταση 2.200 χλμ) μέσα σε 5 ημέρες. Στόχο αποτελεί να μειωθεί ο χρόνος σε 3,5 ημέρες. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Bennett Smith, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Du Qiwen, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ο αντιπρόεδρος του Τομέα Λειτουργιών Εκτύπωσης και Προσωπικών Συστημάτων της Hewlett Packard, Tony Prophet, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιος Ζηλιακόπουλος, καθώς και δήμαρχοι των όμορων περιοχών και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων.

Η συμφωνία COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ 

Η HP έχει καταλήξει σε συμφωνία με το terminal της COSCO στον Πειραιά (PCT) για την εγκατάσταση σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε καταρχήν η εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και χώρες της Μεσογείου, στον Πειραιά. 

Από το λιμάνι τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επισημαίνει πως οι επιπτώσεις από αυτή την συνεργασία θα είναι σημαντικές για την Ελλάδα, η οποία καθιερώνεται ως το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Άπω Ανατολή. 

Η συμφωνία συμπίπτει με την ολοκλήρωση της γραμμής του Ικονίου που συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με τα διευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα και θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δημιουργήσει ολοκληρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη. 

Τονίζεται ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. 

Η επιλογή του Πειραιά από την COSCO και την ΗΡ ως κεντρικού λιμανιού διανομής των προϊόντων της εταιρείας θα έχει πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις τόσο στη δραστηριότητα του λιμανιού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των οδικών μεταφορών και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. 

Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρίες παρομοίου σκοπού που διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχουν τις παραγωγικές μονάδες τους στην Κίνα και την Άπω Ανατολή. Εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου ως και 50% για το λιμάνι του Πειραιά.

Ικανοποίηση ΕΣΕΕ για τη συμφωνία συνεργασίας COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ 

Με ικανοποίηση υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τη συμφωνία εγκατάστασης διαμετακομιστικού κέντρου της Hewlett-Packard για την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και τη διακίνηση εμπορευμάτων της με τη συνεργασία της COSCO και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης: «Η συμφωνία της HP με την ΣΕΠ ΑΕ και η επιλογή του terminal της COSCO στον Πειραιά για την εγκατάσταση σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας στην Ελλάδα, αποτελεί άλλη μία απόδειξη της στρατηγικής σημασίας και του σημαντικού διαμετακομιστικού ρόλου του λιμανιού του Πειραιά», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης και προσέθεσε: 

«Ο Πειραιάς γίνεται ακόμα και εν μέσω κρίσης, σημαντικός θαλάσσιος κόμβος και η ευρύτερη περιοχή πλέον αναβαθμίζεται και αναπτύσσεται με την δημιουργία των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών. Η σιδηροδρομική σύνδεση Ικονίου-Θριασίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης της κατασκευής από ιδιώτες του εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη στην περιοχή και θα προσελκύσει και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας. 

Με την ανεργία να αυξάνεται επικίνδυνα ημέρα με τη ημέρα, οι αντιδράσεις άνευ ουσίας και αντικρίσματος δεν δίνουν λύσεις, αλλά δημιουργούν περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η ανάσχεση της ανεργίας επιτυγχάνεται με την αλλαγή νοοτροπίας και τις αναπτυξιακές επενδύσεις. 

Η επισημοποίηση της εμπορικής συμφωνίας της Hewlett-Packard με την ΣΕΠ ΑΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί την καλύτερη προβολή του λιμανιού του Πειραιά και της χώρας μας στο εξωτερικό».



Πηγή:www.capital.gr