Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Επίκριση του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία COSCO-Hewlett-Packard-ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και της «ευνοϊκής μεταχείρισης» εταιρειών στο λιμάνι του Πειραιά, σχολιάζοντας τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας COSCO-Hewlett-Packard και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσία του πρωθυπουργού.
Σημειώνει ότι η συμφωνία δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν βρισκόταν στην τελική φάση υλοποίησης το σχέδιο του δημόσιου ΟΣΕ για την επέκταση της εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το λιμάνι και της σύνδεσής του με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως δώρο της κυβέρνησης την εσπευσμένη ψήφιση νέων φοροαπαλλαγών από ΦΠΑ υπέρ των επιχειρήσεων. Τονίζει ότι «η COSCO και η Hewlett-Packard αποκομίζουν κέρδη χρόνου και χρήματος και ευνοούνται με νέες φοροαπαλλαγές, ο ΟΛΠ και το ελληνικό κράτος εισπράττουν ψίχουλα, ενώ ο δημοσίου συμφέροντος ΟΣΕ που έχει κάνει την επένδυση και όντως έχει προσδοκία σημαντικών κερδών, σύντομα ιδιωτικοποιείται».
Επισημαίνει ότι το έργο σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος. Προσθέτει ότι «κανένας ιδιώτης δεν θα επένδυε σε μια τέτοια στρατηγική υποδομή, από την οποία τώρα αυτοί οι ιδιώτες  σπεύδουν να επωφεληθούν ανέξοδα».  Παράλληλα, κάνει και αναφορά στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου.  
Σημειώνει, επίσης, ότι η συμφωνία COSCO-Hewlett-Packard αποδεικνύει τα τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα των ελληνικών λιμανιών και ειδικά του λιμανιού του Πειραιά, ως στρατηγική πύλη μεταφορών προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται όταν υποστηρίζει ότι οι στρατηγικοί παραγωγικοί τομείς πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.
 «Όσο για την θρυλούμενη αύξηση θέσεων εργασίας, μάλλον μαγική εικόνα θα αποδειχθεί, καθώς η αισιοδοξία που προκύπτει από τη σχετική πρωθυπουργική δήλωση, δεν τεκμηριώνεται από τα πραγματικά δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Αντίδραση της ΝΔ 

Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για συνήθη πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που «πολεμά μία ακόμα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και ονειρεύεται κρατικοποιήσεις και δημεύσεις τύπου Βόρειας Κορέας». 

«Είναι σαφές πως για την Κουμουνδούρου “λεφτά υπάρχουν”, αρκεί να μην είναι σε ευρώ. Θα τα προτιμούσαν σε δραχμές ή έστω σε βορειοκορεάτικα γουόν» καταλήγει η ανακοίνωση.
«Ελευθεροτυπία»