Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το αδιέξοδο στην ΣΣΕ φέρνει κινητοποιήσεις στον ΟΣΕ


Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, ακόμα και με τη μορφή απεργιών διαρκείας, αφήνουν οι σιδηροδρομικοί ύστερα από τη χθεσινή διακοπή των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση των εταιρειών του Ομίλου ΟΣΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η διοίκηση αποφάσισε να εφαρμόσει μονομερώς το ενιαίο μισθολόγιο επιβάλλοντας περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στη μισθοδοσία του Μαρτίου. «Ζητήσαμε για όσο καιρό διαρκούν οι διαπραγματεύσεις να μην υπάρξει καμία μονομερής ενέργεια όσον αφορά τη μισθοδοσία, αλλά οι διοικήσεις των εταιρειών απάντησαν ότι με εντολή του υπουργείου θα προχωρήσουν σε μείωση των αποδοχών, μην αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασίας μας.
Αυτό για μας σημαίνει νέες μειώσεις από 25% έως και 50% κατά περίπτωση, αφού δεν θα αμείβονται οι υπερωρίες και δεν έχει καθοριστεί τι θα γίνεται με το επίδομα της ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας», επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελληνία Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Θανάσης Λεβέντης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σημερινό Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις με πιθανότερη την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι σιδηροδρομικοί θα εργάζονται για 22 ημέρες και σε περίπτωση που δεν αμείβονται για Σαββατοκύριακα ή αργίες, η Ομοσπονδία θα προκηρύσσει απεργίες για τις συγκεκριμένες ημέρες προκειμένου να καλύπτονται οι εργαζόμενοι που δεν θα δουλεύουν.
«Εθνος»