Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Βουλγαρία: Νέες διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της ανεργίας

Διαδηλωτές απέκλεισαν σιδηροδρομικές γραμμές

Νέες διαδηλώσεις κατά των μονοπωλίων στην ενέργεια, της ανεργίας, της φτώχειας και της διαφθοράς πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας.
Στη βουλγαρική πρωτεύουσα, χθες, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού και στη "Γέφυρα των Αετών" και στη συνέχεια οι δύο ομάδες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Στην παραθαλάσσια πόλη Βάρνα, περίπου 5.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το δημαρχείο και αργότερα απέκλεισαν σιδηροδρομικές γραμμές και εμπόδισαν την αναχώρηση τριών τρένων από την πόλη. Οι συμμετέχοντες στο δίωρο αποκλεισμό ζήτησαν να επιτραπεί η λειτουργία του Βουλγαρικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (BDZ) και να αποτραπεί η πώλησή του.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να ενημερωθούν για τους υποψήφιους αγοραστές του τμήματος εμπορευματικών μεταφορών του BDZ τονίζοντας ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν “να κλείνονται κάτω από το τραπέζι”.
Ανάλογα ήταν τα αιτήματα πολιτών που συγκεντρώθηκαν στην πόλη Πλέβεν και στο Πλόβντιβ, όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν και την παραίτηση του δημάρχου Ίβαν Τότεβ λόγω αύξηση των δημοτικών φόρων.
Στην πόλη Σλίβεν, οι διαδηλωτές τοποθέτησαν πέτρες έξω από δικαστικό μέγαρο εκφράζονταν την επιθυμία να δουν το δικαστικό σύστημα να λειτουργεί. Οι διαδηλωτές στο Βέλικο Τούρνοβο ζήτησαν μποϊκοτάζ των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια το Σάββατο, έξω από το ναό του Αγίου Αλεξάντερ Νέφσκι, οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν το κίνημα πολιτών “Η Γέφυρα των Αετών υπέρ της Αλλαγής” και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για εκείνους που πυρπολήθηκαν στις διαδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα.
Ο συνιδρυτής του κινήματος Γιανάκι Γκάντσεφ είπε ότι το κίνημα δεν πρέπει να συγκρίνεται με πολιτικά κόμματα και ζήτησε από τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές τονίζοντας ότι είναι παράνομες. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ να δίνει προσοχή στους
πολίτες και όχι στους ολιγάρχες.
ΑΠΕ