Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Κόσοβο: Βοήθεια από το Ζάγκρεμπ για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών ζήτησε η αρμόδια εταιρεία του Κοσόβου


Βοήθεια από την Κροατία για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών ζήτησε η αρμόδια εταιρεία (για την κατασκευή και συντήρηση των σιδηροδρομικών αξόνων) του Κόσοβου, INFRAKOS, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί της με στελέχη της κροατικής σιδηροδρομικής επιχείρησης HZ Infrastruktura.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογράψουν σύντομα μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην παροχή τεχνικής βοήθειας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HZ Infrastruktura Ντάρκο Πέρισιτς δήλωσε ότι, φέτος, η εταιρεία εγκαινιάζει διαδικασία αποκατάστασης σιδηροδρομικών τμημάτων (100 χιλ. σιδηροδρομικών γραμμών κάθε έτος) και την επόμενη τετραετία θα επενδύσει ποσό άνω των 15 δισεκατομμυρίων κούνα, κεφάλαιο που θα προέλθει, κυρίως, από ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Μόλις η Κροατία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εταιρεία θα υποβάλλει αίτηση για απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, είπε ο κ. Πέρισιτς.
Εκτίμησε δε, ότι κάθε έτος η εταιρεία θα είναι σε θέση να απορροφά ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης των σιδηροδρομικών υποδομών.
Οι εκπρόσωποι της INFRAKOS ζήτησαν από την κροατική εταιρεία βοήθεια για να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς που θα μπορούσαν να διαθέσουν χρηματοδοτικά ή τεχνικά “εργαλεία” υλοποίησης έργων αποκατάστασης ή δημιουργίας νέων σιδηροδρομικών υποδομών.

ΑΠΕ
express