Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Διαθεσιμότητα: Ανθρακες ο θησαυρός

Το πλεονάζον προσωπικό δεν ξεπερνά τους 2.000 υπαλλήλους με μνημονιακή δέσμευση να φτάσουν τους 25.000

Ανθρακες ο θησαυρός αποδεικνύεται η υπαγωγή υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα μέσω της κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων της κεντρικής κυβέρνησης, με το πλεονάζον προσωπικό να είναι ελάχιστο και τη μνημονιακή δέσμευση να προβλέπει 25.000 υπαλλήλους να περιλαμβάνονται στο μέτρο αυτό εντός του έτους.
Μετά την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων για 11 υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, οι πλεονάζοντες υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τις 2.000. Σημαντικό μέρος αυτών, εξάλλου, αφορά υπαλλήλους προς συνταξιοδότηση - για παράδειγμα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης η μείωση προσωπικού συνδέεται με τη συνταξιοδότηση 735 υπαλλήλων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακόμη και εάν προστεθούν και τα υπόλοιπα υπουργεία, τα αποτελέσματα δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.
Το επόμενο διάστημα, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για υπαγωγή σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και άλλων τόσων μέχρι τα τέλη του 2013. Ο κύριος όγκος αναμένεται να προέλθει από φορείς κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, όπως είναι οι δήμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία ή τα πανεπιστήμια, καθώς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε αυτούς υπηρετεί η συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού του Δημοσίου, καθώς από τους περίπου 650.000 υπαλλήλους συνολικά, μόνο 70.000 βρίσκονται στις υπηρεσίες των υπουργείων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η αξιολόγηση έχει αρχίσει μόνο πιλοτικά σε ορισμένους δήμους, την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και τον ΕΟΦ.
«Αν δεν επισπεύσουμε, θα φτάσουμε στον επόμενο έλεγχο της τρόικας και πάλι θα μας βγάλουν κόκκινη κάρτα», σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου.
Ανάλογη επίσπευση πρέπει να υπάρξει και για τις διαδικασίες συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου είχε προαναγγελθεί η κατάθεση νομοσχεδίου εντός του Μαρτίου για 700 φορείς με 13.000 εργαζομένους.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ. Στα θετικά στοιχεία της κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων είναι, πάντως, η σημαντική μείωση διευθύνσεων και τμημάτων που ξεκινάει από 26% και φτάνει έως και 58% ανάλογα με το υπουργείο, αλλά και η μείωση των δαπανών για τη λειτουργία των υπουργείων, η οποία για τα υπουργεία που ήδη ανακοινώθηκαν, ξεπερνάει τα 51 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση.
«ΤΑ ΝΕΑ»