Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σερβία: Πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την επιτάχυνση του έργου κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών μεταξύ Σερβίας - Ουγγαρίας



Πρόταση για τη σύσταση ομάδας εργασίας, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του έργου σιδηροδρομικών υποδομών που θα συνδέουν τη Σερβία με την Ουγγαρία και τις χώρες της δυτικής Ευρώπης θα καταθέσουν ο υπουργός Μεταφορών της Σερβίας Μιλουτίν Μρκόνιτς και ο πρέσβης της Ουγγαρίας στο Βελιγράδι Όσκαρ Νίκοβιτς, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν.


Η ομάδα εργασίας θα κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι – Βουδαπέστη, στην οποία θα κινούνται τρένα τελευταίας τεχνολογίας, με ταχύτητα 200 χιλιόμετρα/ανά ώρα. Η κατασκευή του έργου θα χρηματοδοτηθεί από κινέζικο δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων “Τανγιούνγκ” ότι το έργο είναι προς όφελος των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για μια διευρωπαϊκή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη Σερβία με τη δυτική Ευρώπη.

Η ομάδα εργασίας θα έχει αντικείμενο τους τομείς των μεταφορών, της οικονομίας και των σιδηροδρομικών έργων και θα προετοιμάσει προσχέδιο μελέτης για την υλοποίηση του σημαντικού έργου μέχρι το τέλος Μαρτίου, ανέφερε ο κ. Μρκονιτς.

Με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή ο χρόνος μετάβασης από τη Βουδαπέστη στο Βελιγράδι θα μειωθεί από οκτώ σε δύο έως τρεις ώρες, πρόσθεσε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του τμήματος από το Βελιγράδι στη Στάρα Πάζοβα ολοκληρώθηκαν και σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την κατασκευή του τμήματος μέχρι το Νόβι Σαντ.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρέσβης δήλωσε ότι η παλαιά σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου – Βουδαπέστης δεν εξυπηρετεί τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ε.Σ. 
 «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ